Ovo je lista najvećih izvoznika oružja na svijetu: SAD na vrhu, a zanimljivo je ko Rusima prijeti

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je lista najvećih izvoznika oružja na svijetu: SAD na vrhu, a zanimljivo je ko Rusima prijeti
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U najnovijem istraživanju Međunarodnog instituta za istraživanje mira sa sjedištem u Stockholmu (SIPRI), liberalne demokracije predvođene SAD-om dominiraju svjetskim izvozom oružja. Prema podacima iz perioda od 2019. do 2023., SAD su zauzele vodeće mjesto s udjelom od 42 posto ukupnog svjetskog izvoza oružja.

Osim SAD-a, na listi najvećih izvoznika oružja nalaze se još dvije demokratske države - Francuska (11 posto udjela) na drugom mjestu i Njemačka (5,6 posto udjela) na petom mjestu. Rangiranje vodećih izvoznika oružja zaokružuju Rusija (drugim mjestom zajedno s Francuskom) i Kina na četvrtom mjestu.

SIPRI-jevo istraživanje pokazuje da su pet najvećih izvoznika činili čak 75 posto ukupnog izvoza oružja u periodu 2019. - 2023. Izvoz oružja SAD-a i Francuske rastao je, dok je ruski, kineski i njemački izvoz opao. Važno je istaknuti da su SAD i države zapadne Europe zajedno činile 72 posto ukupnog izvoza oružja, što je porast u odnosu na period 2014. - 2018. (62 posto).

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Ruski izvoz oružja značajno je opao, s udjelom od 20 posto u periodu 2014. - 2018. na 11 posto od 2019. do 2023. S druge strane, SAD su povećale svoj udio na globalnoj razini s 34 posto na impresivnih 42 posto. Francuska također bilježi rast udjela u svjetskoj trgovini oružjem, sa 7,2 posto na 11 posto.

U pogledu uvoza oružja, Indija i Saudijska Arabija ostaju najveći uvoznici, zajedno čineći gotovo 20 posto svjetskog uvoza. U ovom periodu, Indija je preskočila Saudijsku Arabiju na vrhu ljestvice najvećih uvoznika, s udjelom od 9,8 posto.

CNN otkriva: Roman Abramovič bio uključen u pregovore za oslobađanje Navaljnog?

CNN otkriva: Roman Abramovič bio uključen u pregovore za oslobađanje Navaljnog?

Katar se ističe kao treći najveći uvoznik oružja, s udjelom od 7,6 posto, dok je Ukrajina postala četvrti najveći uvoznik s rastom od čak 6633 posto.

Uočava se i porast naoružavanja u Europi, s rastom uvoza od 94 posto između 2019. i 2023. SAD je ostvarila rast izvoza oružja u Europu od 20 posto. Francuska je također u usponu, s 29 posto izvoza oružja u Indiju, dok se Rafal, francuski borbeni zrakoplov, sve više izvozi u azijske zemlje.

Iako su SAD dominirale izvozom vojne opreme, istraživanje SIPRI-ja također ističe porast napetosti u Aziji. Posvetivši dio izvještaja Tajvanu i napetostima te države s Kinom, SIPRI navodi kako je Tajvan u proteklih pet godina uvezao 66 borbenih aviona, 108 tenkova i 460 artiljerijskog oružja za borbu protiv mornarice. Sve iz SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije