CNN otkriva: Roman Abramovič bio uključen u pregovore za oslobađanje Navaljnog?

0
Radiosarajevo.ba
CNN otkriva: Roman Abramovič bio uključen u pregovore za oslobađanje Navaljnog?
Foto: Twitter/Raskolnikov / Roman Abramovič na pregovorima u Istanbulu

Razgovori o razmjeni zatvorenika u više zemalja, koja je uključivala moguće oslobađanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, bili su u toku kada je umro u zatvoru prošlog mjeseca, rekli su za CNN više izvora, dodajući da je ruski oligarh također bio direktno uključen u pregovore Roman Abramovich.

Izvori su istakli da su dvogodišnji pregovori o oslobađanju Alekseja Navaljnog počeli brzo da napreduju kada je Roman Abramovič posjetio Moskvu posljednjih mjeseci.

"Prijedlog je još uvijek bio u neformalnoj fazi, a čini se da dogovor o oslobađanju Navaljnog nije neizbježan", rekli su izvori.

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton također je učestvovala na početku pregovora za oslobađanje Navaljnog, navodi nekoliko izvora. Abramovič, koji je pod sankcijama Zapada i koji većinu vremena provodi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sastao se sa Clintonom kada su se formirale ideje za složenu razmjenu u kojoj je sudjelovalo čak sedam ljudi, rekao je dobro obaviješten izvor.

Abramovič je održavao veze s Kremljom od početka ruske invazije na Ukrajinu i bio je ključan u ranim naporima za pregovore o okončanju sukoba.

Nezavisni ruski mediji objavili su da se Abramovič sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati prije nego što su zatvorske vlasti objavile da je Navaljni preminuo u kaznenoj koloniji u Sibiru 16. februara.

'Procurio' nikada prije viđeni intervju: Otkriveno šta je u njemu rekao Aleksej Navaljni

'Procurio' nikada prije viđeni intervju: Otkriveno šta je u njemu rekao Aleksej Navaljni

Navaljnijeva saradnica Marija Pevčik izjavila je ubrzo nakon njegove smrti da se Abramovič uključio u pregovore i da je Kremlju "isporučio prijedlog za razmjenu Navaljnog".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je krajem februara odgovoriti na pitanja novinara o Abramovičevoj umiješanosti u pregovore za razmjenu Navalnog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije