Historijski trenutak: Zastava Švedske podignuta je u sjedištu NATO-a

3
Radiosarajevo.ba
Historijski trenutak: Zastava Švedske podignuta je u sjedištu NATO-a
FOTO: Screenshot / Zastava Švedske

Švedska zastava podignuta je u ponedjeljak u sjedištu NATO-a, čime je nordijska zemlja učvrstila mjesto 32. članice alijanse dvije godine nakon što je ruska invazija na Ukrajinu uvjerila njenu javnost da traži sigurnost pod sigurnosnim kišobranom NATO-a.

Pod stalnom kišom, švedski premijer Ulf Kristersson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg gledali su kako dva vojnika podižu plavu zastavu ukrašenu žutim krstom među zvaničnim krugovima nacionalnih zastava u sjedištu u Briselu.

"Ovo je historijski momenat, Švedska je postala 32. Članica NATO-a. Kada je Putin krenuo u agresiju na Ukrajinu, želio je manje NATO-a. Nije uspio, NATO je veći i jači", rekao je Stoltenberg.

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Erna Imamović dijeli svoju priču: Djetinjstvo i gubitak oca u opsadnom Goraždu

Švedska je ostavila po strani decenije neutralnosti poslije Drugog svjetskog rata kada je prošlog četvrtka zvanično pristupila NATO-u.

Njen susjed Finska pridružila se prošle godine u još jednom historijskom potezu kojim su okončane godine vojne nesvrstanosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije