Švedska zvanično postala članica NATO saveza

4
Radiosarajevo.ba
Švedska zvanično postala članica NATO saveza
Foto: EPA / Švedska / Ilustracija

Švedska je danas, 7. marta 2024. godine, zvanično postala 32. članica NATO saveza.

Švedska se pridružila NATO-u u Washingtonu četvrtak, dvije godine nakon što ju je ruska invazija na Ukrajinu primorala da preispita svoju nacionalnu sigurnosnu politiku i zaključi da je podrška alijansi najbolja garancija sigurnosti skandinavske nacije.

Švedski premijer Ulf Kristersson predao je u četvrtak konačnu dokumentaciju američkoj vladi, što je posljednji korak u dugotrajnom procesu osiguravanja podrške svih članica za pridruživanje vojnom savezu.

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

"Dobre stvari dolaze onima koji čekaju", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken dok je od Kristerssona primao dokumente o pristupanju Švedske.

Blinken je rekao da se "sve promijenilo" nakon ruske invazije na Ukrajinu, pozivajući se na ankete koje pokazuju ogromnu promjenu u švedskom javnom mnijenju o pristupanju NATO-u.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je: "Ovo je historijski dan. Švedska će sada zauzeti mjesto koje joj pripada za stolom NATO-a, sa jednakim pravom glasa u oblikovanju NATO politika i odluka. Nakon više od 200 godina nesvrstanosti, Švedska sada uživa zaštitu odobrenu članom 5, konačnom garancijom slobode i sigurnosti saveznika. Švedska sa sobom donosi sposobne oružane snage i prvoklasnu odbrambenu industriju. Pristupanje Švedske čini NATO jačim, Švedsku sigurnijom, a cijelu Alijansu sigurnijom. Današnje pristupanje pokazuje da vrata NATO-a ostaju otvorena i da svaka nacija ima pravo da izabere svoj put".

Švedska će zastava biti podignuta zajedno sa zastavama ostalih 31 saveznika na ceremoniji u sjedištu NATO-a u Briselu u ponedjeljak (11. marta 2024.), a istovremeno i na komandama NATO-a širom Evrope i Sjeverne Amerike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije