Mark Rutte bi trebao preuzeti NATO, ali jedna zemlja bi mogla napraviti problem

0
Radiosarajevo.ba
Mark Rutte bi trebao preuzeti NATO, ali jedna zemlja bi mogla napraviti problem
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mark Rutte

Mađarska je protiv toga da holandski premijer Mark Rutte preuzme kormilo NATO-a kada to mjesto bude upražnjeno kasnije ove godine, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova zemlje Peter Szijjarto.

Protivljenje Budimpešte doprinosi neizvjesnosti oko plana sukcesije za najviši položaj u vojnoj alijansi. Trećina od 31 zemlje članice ostaje neodlučna u pogledu podrške Rutteu, koji ima podršku SAD-a da naslijedi odlazećeg generalnog sekretara Jensa Stoltenberga.

Rutte je dugogodišnji kritičar aktuelne vlade u Budimpešti.

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

"Svakako ne možemo podržati izbor osobe na poziciju generalnog sekretara NATO-a, koja je prethodno htjela da stavi Mađarsku na koljena", rekao je Szijjarto. Rutte je 2021. godine osudio novi anti-LGBT zakon koji je uveo mađarski premijer Viktor Orban, rekavši da zemlja "više nema razloga da bude u Evropskoj uniji".

"Dugoročni cilj je staviti Mađarsku na koljena po ovom pitanju," rekao je tada.

London, Pariz i Berlin također su obećali da će podržati Rutteovu kandidaturu za NATO. Sa reputacijom "šaptača Trumpu", Rutte bi u nekim krugovima bio viđen kao idealan pandan u slučaju da bivši predsjednik koji je skeptičan prema NATO-u pobijedi na američkim izborima u novembru.

Grupa zemalja istočnog boka u blizini ruske granice također ostaje neuvjerena u Rutteovu kandidaturu, ali iz drugih razloga.

Baltičke zemlje su nezadovoljne zbog Rutteovog nedostatka posvećenosti nizozemskoj potrošnji za odbranu, dok je rumunski predsjednik Klaus Iohannis nezadovoljan dugogodišnjim otporom Nizozemske pridruživanju njegove zemlje šengenskoj zoni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije