Nizozemski premijer Mark Rutte: "BiH nije sama, tu smo da pomognemo"

8
A. M.
Nizozemski premijer Mark Rutte: "BiH nije sama, tu smo da pomognemo"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mark Rutte

Nizozemski premijer Mark Rutte posjetio je Bosnu i Hercegovinu i održao sastanak s premijerom hrvatske Andrejom Plenkovićem, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, članovima Predsjedništva BiH, predstavnicima Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara i predsjedavajućom Borjanom Krišto.

Tokom sastanka, razgovarano je o trenutnom stanju i prilikama u Bosni i Hercegovini u kontekstu europskog puta i potencijalnih sljedećih koraka u procesu pristupanja.

Premijer Rutte istaknuo je dugogodišnje snažne veze između Nizozemske i Bosne i Hercegovine te zajedničku historiju, koja uključuje i tamnu stranu, ali stvara neraskidivu vezu među njima. Izrazio je zadovoljstvo Nizozemske da može pomoći u izgradnji snažne, stabilne i prosperitetne BiH, posebno kroz angažman u misiji EUFOR-a.

Burno u Skupštini Crne Gore zbog rezolucije: Spajić potvrdio - glasat ćemo 'za'

Burno u Skupštini Crne Gore zbog rezolucije: Spajić potvrdio - glasat ćemo 'za'

Naglasio je podršku Nizozemske, jačanju mira i stabilnosti u regiji putem angažmana u misiji Eufora, te podrškom demokratiji i vladavini prava. Premijer Rutte istaknuo je da je proces pristupanja Eiropskoj uniji  ocijenjivan na osnovu rezultata, dugoročnih efekata i konkretnih reformi, ističući da su reforme neodvojiv dio procesa.

Premijer je također podsjetio da je potrebno postići značajan napredak u ispunjenju ključnih predmeta prije otvaranja pregovora za članstvo u EU. Premijer Rutte obećao je podršku Nizozemske, zajedno s drugim zemljama članicama i Europskom komisijom, ističući da BiH nije sama u naporima te da je prisustvo Nizozemske potvrda te podrške.

U zaključku, premijer Rutte naglasio je zajednički interes BiH i Europske unije da Bosna i Hercegovina zauzme svoje mjesto za stolom europske porodice kao jedinstvena i suverena država, te da će proces pristupanja biti ocijenjivan na temelju postignutih rezultata.

"Ja vas uvjeravam da BiH nije sama u ovim naporima, Nizozemska zajedno sa drugim zemljama članicama i europskom komisijom, stojimo vam na raspolaganju da pružimo podršku i naše prisustvo danas je potvrda toga.", rekao je premijer Mark Rutte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije