Putinu se ovo neće svidjeti: Šta Švedska donosi u NATO?

0
Radiosarajevo.ba
Putinu se ovo neće svidjeti: Šta Švedska donosi u NATO?
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Tradicionalno neutralna zemlja izgradila je snažan vojno-industrijski kompleks, nešto što će ojačati savez dok se suočava s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Švedska ulazi u NATO i ne dolazi praznih ruku. Članstvo Švedske veliki je geopolitički poticaj za NATO. Sada članice Saveza okružuju Baltičko more, osim uskog ulaza u St. Petersburg u Finskom zaljevu i ruske eksklave Kalinjingrad. Osim što otežava život ruskoj floti Baltičkog mora, ovaj potez omogućava Savezu nadzor nad kritičnim cjevovodima i kablovima ispod površine.

Švedska je također istaknuta vojna sila uprkos svojoj relativno maloj veličini. Iako ima samo 10 miliona stanovnika i prošle godine je potrošila samo 1,54 posto svog BDP-a na odbranu, stoljeća neutralnosti zemlje potaknula su razvoj vojno-industrijskog kompleksa svjetske klase.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Švedska proizvodi širok spektar vojne opreme, od jednomotornih nadzvučnih lovaca Saab JAS 39 Gripen do bestrzajnih pušaka Carl Gustav, protuoklopnih oružja AT4, podmornica klase Gotland i protubrodskih projektila RBS15. Osim toga, sarađuje s drugim vojnim proizvođačima, primjer čega je proizvodnja švedske verzije njemačkog tenka Leopard 2, poznatog kao Stridsvagn 122, piše Politico.

Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS), švedski odbrambeni proračun za 2023. godinu iznosio je 9,2 milijarde dolara, što čini 1,54 posto BDP-a. Godine 2014. članice NATO-a su se, da podsjetimo, složile da će izdvajati najmanje 2 posto BDP-a na odbranu, no ne poštuju sve zemlje taj cilj jednako.

Švedska je lani, uoči članstva u NATO-u, najavila dodatna ulaganja u vojnu obranu. Vlada vjeruje da će ovi dodatni troškovi, zajedno s drugim stavkama proračuna koje NATO definira kao odbrambene izdatke, osigurati da Švedska ispuni cilj od 2 posto u 2024. godini.

Švedska ima 14,850 aktivnih vojnih osoba, kao i 21,500 dobrovoljnih članova pomoćnih organizacija. Švedska također posjeduje određen broj rezervnih vojnih osoba, koji su ključni u slučaju izvanrednih situacija i potrebe za brzim mobilizacijama. Prema IISS-u, Švedska ima 11,450 rezervnih vojnika. Zbog svoje relativno male veličine Švedska, dakle, NATO-u u pogledu ljudstva ne donosi puno, međutim švedska je vojska dobro opremljena, ima više od stotinu naprednih borbenih aviona i modernu mornaricu, kao i tehnološki naprednu odbrambenu industriju.

Švedska zvanično postala članica NATO saveza

Švedska zvanično postala članica NATO saveza

Što se tiče opreme, Švedska se usredotočuje na teritorijalnu obranu, pa ulaže u artiljeriju, oklopna vozila te modernizaciju tenkova. Prema procjeni Međunarodnog instituta za strateške studije, Švedska raspolaže s 1.017 oklopnih transportera, 266 artiljerijskih oruđa, 110 glavnih borbenih tenkova, 99 borbeno sposobnih aviona i četiri podmornice s konvencionalnim pogonom.

Također, ima značajan potencijal za izvoz vojne opreme zahvaljujući svojoj usmjerenosti na izvoz i razvijenoj obrambenoj industriji. Ulaskom u NATO, Švedska će dobiti pristup važnim razgovorima, tenderima i dijeljenju informacija, posebno u vezi s visoko osjetljivom tehnologijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije