Panika u Europi: 'Pokušali su ubiti našeg premijera, gađali su Zelenskog'

2
Radiosarajevo.ba
Panika u Europi: 'Pokušali su ubiti našeg premijera, gađali su Zelenskog'
Foto: EPA / Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Čini se da je ruski napad projektilima u Odesi bio usmjeren prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji se u lučkom gradu na Crnom moru sastao s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Zelenski i članovi grčkog izaslanstva nisu povrijeđeni, a projektil je pao na udaljenosti od oko 150 metara od povorke automobila ukrajinskog čelnika.

Zelenski i Mitsotakis bili su u posjeti luci Odesa oko 10.40 sati kada su se čule sirene za zračnu uzbunu. U roku od nekoliko minuta odjeknula je eksplozija, piše Washington Post.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

"Danas smo bili svjedoci raketnog napada. Civili, gosti iz inozemstva, tim ljudima nije važno koga napadaju. Ili su poludjeli ili nema kontrolu nad aktivnostima svoje terorističke vojske. To naglašava potrebu da se branimo, a najbolji je način kroz sustav protuzračne odbrane", poručio je iz Odese Zelenski.

Tokom dvije godine rata u Ukrajini, Zelenski je često putovao Ukrajinom i obilazio vojnike na prvoj liniji odbrane. U srijedu, 6. marta, ukrajinski se čelnik vjerovatno našao u najvećem riziku od smrti - "Čuli smo zvuk sirena i eksplozije, bilo je vrlo blizu. Nismo imali vremena skloniti se na sigurno", ispričao je Mitsotakis.

Odesa je zadnjih dana bila meta žestokih ruskih napada, a Zelenski je svojim komentarom poslao poruku Zapadu zbog kašnjenja u opskrbi ukrajinske vojske protuzračnom odbranom što je pridonijelo rastu broja civilnih žrtava. Tokom vikenda, u napadu na stambenu zgradu u Odesi poginulo je 12 ljudi, uključujući petero djece.

Budući da se bespilotne letjelice i projektili koji idu oprema Odesi obično ispaljuju s obližnjeg poluotoka Krim, stanovnici obično imaju malo vremena da potraže sklonište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije