Rusi lansirali 42 drona na Ukrajinu: Više povrijeđenih, pogođena infrastruktura

1
Radiosarajevo.ba
Rusi lansirali 42 drona na Ukrajinu: Više povrijeđenih, pogođena infrastruktura
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Rusija je u srijedu tokom noći izvela napad dronovima na ukrajinske regije, pri čemu je povrijeđeno najmanje sedmero ljudi, pogođena je energetska infrastruktura i oštećene su stambene i poslovne zgrade, rekli su dužnosnici.

Ukrajinska protuzračna odbrana oborila je 38 od 42 ruske bespilotne letjelice iznad osam regija diljem zemlje, objavile su zračne snage. Riječ je o jednom od najvećih ruskih napada dronovima na Ukrajinu u zadnjih nekoliko sedmica.

Zračne snage rekle su da su dronovi samoubice Šehid oboreni u južnom, središnjem, zapadnom i sjeveroistočnom dijelu zemlje. Zračne uzbune u nekim regijama trajale su između dva i četiri sata.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Ministarstvo energetike saopćilo je da je u zapadnoj regiji Hmjelnicki pogođen energetski infrastrukturni objekt, zbog čega je više od 14.000 potrošača u 30 naselja bez struje.

Dalekovod je također pogođen u regiji Dnipropetrovsku na jugoistoku, rekli su regionalni dužnosnici.

Ruske snage u više su navrata pokušavale napasti ukrajinski energetski sistem u hladnim mjesecima.

Napadi su usmjereni na razne objekte - od elektrana do centralnog grijanja i distribucije električne energije. Svjetska banka procijenila je štetu u ukrajinskom energetskom sektoru na oko 12 milijardi dolara.

Zahvaljujući jačoj protuzračnoj odbrani, blažoj hladnoći i naporima na popravcima infrastrukture, Ukrajina je uspjela proći kroz ovu zimu bez većih nestanaka struje.

U Sumiju na sjeveroistoku zemlje kao rezultat napada dronom oštećeno je najmanje 13 stambenih kuća, dječji vrtić i oko 40 osobnih automobila, rekli su regionalni dužnosnici.

Ured glavnog tužitelja saopćio je da je u Sumiju povrijeđeno sedmero ljudi, među njima desetogodišnji dječak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije