Objavljena karta najsigurnijih zemalja na svijetu: Evo na kojem mjestu se nalazi Bosna i Hercegovina

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena karta najsigurnijih zemalja na svijetu: Evo na kojem mjestu se nalazi Bosna i Hercegovina
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Večernja šetnja Baščaršijom

Novi podaci Global Peace Indexa, odnosno najnoviji spisak najsigurnijih zemalja na svijetu pokazuje da je sigurnost naše zemlje relativno visoka.

Kreatori ovogodišnjeg Global Peace Indexa Bosnu i Hercegovinu su stavili na 61. mjesto a Hrvatsku na 14. mjesto najsigurnijih zemalja na svijetu.

Slovenija se nalazi na osmom mjestu. Istaknimo kako ga je sastavio Institut za ekonomiju i mir, a poredak uzima u obzir statistiku poput ubistava i zatvorenika, terorizma, vojne moći i međunarodnih sukoba.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Zanimljivo je da popis rangira zemlje poput Kine, Saudijske Arabije i nasiljem opustošene srednjoameričke države poput El Salvadora i Hondurasa kao ''miroljubivije'' od SAD-a, koji je tek na 133. mjestu.

Deset zemalja koja su najgora i najmanje sigurna za posjetitelje su Afganistan, Jemen, Sirija, Rusija, Južni Sudan, Demokratska Republika Kongo, Irak, Somalija, Srednjoafrička Republika i Sudan.

Karta najsigurnijih zemalja na svijetu
Foto: Global Peace Index: Karta najsigurnijih zemalja na svijetu

Island, prema organizaciji koja sastavlja GPI, zaslužuje poseban spomen kao jedno od najboljih i najsigurnijih mjesta za posjetiti ove godine. Niske stope kriminala i nasilja, kao i niska stopa mortaliteta i smanjeni rizik od prirodnih katastrofa, omogućili su da se ova skandinavska zemlja smatra mjestom koje treba posjetiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije