Otkriven korijen legende o Atlantidi? Morsko dno krije mnoge tajne

0
Radiosarajevo.ba
Otkriven korijen legende o Atlantidi? Morsko dno krije mnoge tajne

Istraživači iz Španije otkrili su potopljene otoke koji su prije miliona godina nestali u oceanu, a neki od njih još uvijek imaju netaknute plaže.

Ovo fascinantno otkriće moglo bi biti izvor legende o izgubljenoj Atlantidi, smatra Luis Somoza, voditelj projekta za proučavanje vulkanske aktivnosti kod Kanarskog otočja.

Tim naučnika pronašao je ove otoke na podmorskoj planini, poznatoj kao Mount Los Atlantes, koja se proteže oko 50 kilometara u promjeru i sastoji se od tri sada neaktivna vulkana. Njena baza leži na dubini od približno 2,3 kilometra ispod površine oceana. Planina je dobila ime po Platonovoj legendarnoj civilizaciji Atlantidi, koja je, prema mitu, nestala u oceanu zbog nemorala svojih stanovnika.

Bivši ministar Anis Krivić učestvovao u nesreći u Sarajevu. Oglasila se inspekcija

"Ovi otoci su nekoć bili iznad površine mora, ali su potonuli i još uvijek tonu, baš kao što to legenda o Atlantidi opisuje," izjavio je Somoza, geolog iz Španskog geološkog i rudarskog instituta (IGME-CSIC).

Plaže, litice, dine

Naučnici u potrazi za 'izgubljenim gradom' pronašli nešto što ih je iznenadilo

Naučnici su otkrili Mount Los Atlantes istražujući morsko dno istočno od Lanzarotea, najistočnijeg od Kanarskih otoka, koristeći daljinski upravljano vozilo (ROV). Ova je ekspedicija bila dio projekta Atlantis IGME-CSIC, koji ima za cilj bolje razumjeti podvodnu vulkansku i hidrotermalnu aktivnost u regiji.

Mount Los Atlantes bi tokom eocena (prije 56 do 34 miliona godina) bio niz otoka. Kada su vulkani prestali eruptirati, lava se stvrdnula i postala gušća, što je uzrokovalo potapanje otoka. Međutim, neki od karakterističnih obilježja tih izgubljenih otoka i dalje postoje.

"Identificirali smo plaže, litice i pješčane dine na ravnom vrhu podmorske planine," rekao je Somoza. Pijesak koji sada prekriva vulkansku stijenu vjerovatno je taložen tokom aktivnog potapanja otoka. Neke od tih plaža nalaze se samo 60 metara ispod površine oceana.

Tokom posljednjeg ledenog doba, kada su nivoi mora bile znatno niže, neaktivni vulkani ponovno bi se pojavili kao otoci, pružajući utočište divljim životinjama. S porastom razine mora nakon kraja ledenog doba, otoci su ponovno potonuli.

Tim će sada analizirati uzorke prikupljene s Los Atlantesa kako bi datirali vulkanske stijene i utvrdili kada su otoci počeli tonuti. Također planiraju povratak na podmorske vulkane Kanarskih otoka tokom ekspedicije sljedeće godine, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak