Teoretičar zavjera tvrdi: Izgubljeni grad Atlantida nalazio se u Sahari

Radiosarajevo.ba
Teoretičar zavjera tvrdi: Izgubljeni grad Atlantida nalazio se u Sahari
PrtScr / Šta kažete na ovo

Potraga za izgubljenim gradom Atlantidom traje još otkako ju je grčki filozof Platon opisao 350. godine p.n.e.

Za one koji ne znaju, Atlantida je grad legendarne drevne kulture, o čijem samom postojanju i lokaciji nema čvrstih dokaza. Prvi put Atlantidu je spominje Platon, koji kaže da je prirodnom katastrofom, najvjerojatnije potresom ili potopom. 

Ipak, jedan teoretičar zavjera vjeruje da ima odgovor i da je Atlantida nekad bila gdje se sad nalazi pustinja Sahara.

Na YouTube kanalu Bright Insight, on tvrdi da je pronašao lokaciju koja savršeno odgovara priču o ovom misterioznom gradu. Riječ je o Richat strukturi, koja je poznata još i pod nazivom Oko Sahare i koja je smještena u blizini Ouadana, u centralnoj Mauritaniji. Kružno obilježje Richata navodno je nastalo od udara asteroida, iako je i ovo samo teorija. 

Kako se vjeruje, Solon, državnik iz drevne Grčke, ispričao je priču o Atlantidi Platonu - prema pojedinim informacijama, grad je uništen 11600 godine p.n.e., što odgovara teoriji o periodu Mlađeg drijasa, kada je, prema pojedinim naučnicima, kometa udarila Zemlju te uzrokovala "malo ledeno doba".

Teorija, kojoj se priklanja i teoretičar sa YouTubea, jeste da je nivo mora masivno porastao, te potopio područja u Sahari. Prečnik Oka Sahare je 23.5 kilometara, a za Atlantidu kažu da je imala prečnik od 127 stadija, što u prijevodu znači 23.49 kilometara.

Kako je zapisao Platon: "Mijenjala su se područja mora i zemlje, jedni oko drugih, bila su dva područja zemlje, a tri vode." On je također napisao kako se sjeverno od grada nalazila planina, te ovalnu ravnicu na jugu.

Teoretičari zavjera tvrde da topografija Oka Sahare odgovara opisu - visoki greben nalazi se na sjeveru, a ovalna ravnica na jugu.

U komentarima ispod videa "skeptici" tvrde kako su zbog ovog snimka promijenili mišljenje: "Ovo je jedina priča koja ima smisla".

Pogledajte video i prosudite sami:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije