Naučnici u potrazi za 'izgubljenim gradom' pronašli nešto što ih je iznenadilo

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici u potrazi za 'izgubljenim gradom' pronašli nešto što ih je iznenadilo
Foto: YouTube / Ilustracija/Ronilac

Prema Platonu, Atlantida, mitski izgubljeni kontinent, bio je dom ovog dragocjenog metala koji je bio drugi po vrijednosti nakon zlata.

Platon opisuje kako su zgrade Atlantide, uključujući hram Posejdona i kraljevsku palaču, bile obložene ovim metalom, stvarajući crvenkasti sjaj. Metal se vadio na vrhuncu zrelosti, a njegova legenda potiče brojne potrage za Atlantidom.

U 2014. godini, ronilac Francesco Cassarino pronašao je 40 ingota metalnog legura na dnu mora kod Sicilije, što je podstaklo istraživačke timove da potraže još. Ovi ingoti, žućkasto-zlatne boje, sličili su opisu orihalka. Testiranje je pokazalo da su legure, koje su uglavnom bile bakar i cink, odgovarale opisu orihalka.

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Metalci 1. maja izlaze na ulice Sarajeva: Ovo su njihovi zahtjevi

Orihalkum je imao široku primjenu u proizvodnji rimskog novca, ali s vremenom je njegova proizvodnja opala. Pod vlašću cara Nerona, količina cinka u orihalkumskim novčićima se smanjila, a postojali su tragovi olova i kositra, sugerišući dodatak ostataka bronze u procesu proizvodnje. Do vremena cara Commodusa, orihalkum je skoro nestao iz upotrebe u kovanicama.

Uprkos intrigantnoj historiji, orihalkum još nije doveo do otkrića Atlantide. Iako su mnogi nadali da će pronalazak ovog metala biti ključ za otkrivanje izgubljenog kontinenta, do sada su ingoti pronađeni na obali Sicilije jedina stvar koja podsjeća na mitsku Atlantidu, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije