Nutricionistkinja mjesec dana jela samo prerađenu hranu: Pogledajte šta je zaključila

0
Radiosarajevo.ba
Nutricionistkinja mjesec dana jela samo prerađenu hranu: Pogledajte šta je zaključila

Ultra-prerađena hrana je posljednjih godina povezana sa svime, od gojaznosti do raka, a stalne studije koje se provode dokazuju da ova hrana ima loš uticaj na cjelokupno zdravlje našeg organizma. 

Ali Jessica Wilson, registrirana nutricionistkinja u Kaliforniji , jedna je od velike grupe zdravstvenih stručnjaka koji misli da dokazi nisu tako jasni.

Ona i mnogi drugi tvrde da je 'ultra-prerađena' kao kategorija hrane preširoka i da ne pravi razliku između hljeba i slatkih slatkiša ili bademovog mlijeka i gaziranih pića.

Šteta se ponovo pohvalio na društvenim mrežama: Građanima smo uspjeli vratiti veliki broj linija

Wilson je sprovela jednomjesečni eksperiment kako bi izmjerila efekte dijete u kojoj dominira prerađena hrana na njeno tijelo i um.

Otkrila je da joj je ovakva ishrana dala više energije, pomogla joj da duže ostane sita i generalno, rekla je na Instagramu, "da se osjeća mnogo bolje".

Kardiolog upozorio sve: Ove četiri namirnice nikako ne bismo smjeli konzumirati

Wilson je mjesec dana jela dijetu gotovo u potpunosti od prerađene hrane. Ona je uključivala mnoge različite definicije ultra-prerađenog - uključujući prethodno upakovane, smrznute obroke, hranu za ponijeti i hranu koja sadrži više od pet sastojaka.

Njena poenta je, čini se, djelomično bila u tome da dokaže da je definicija ultra-prerađene hrane slabašna - pa je konzumirala stvari poput tofua, zobenog mlijeka i granole bez žitarica, koje mogu imati brojne sastojke, ali se mogu smatrati zdravim, kao i poznati favoriti kao što su hot dogovi.

"Kako cijela ova kategorija hrane može biti nešto što bismo trebali izbjegavati?", rekla je u razgovoru za medije, kako piše DailyMail

Iako je većina dijetetičara bila protiv prerađene hrane, Wilson nije usamljena koja dovodi u pitanje zbunjujuće smjernice.

Najpriznatiji način klasifikacije hrane naziva se NOVA. Dobro pravilo je da ako vaša hrana sadrži sastojke koje ne prepoznajete ili ne možete izgovoriti, može biti prerađena.

Na primjer, masovno proizveden hljeb sa više žitarica može se smatrati ultra-prerađenim, iako je dobar izvor vlakana, vitamina i drugih nutrijenata koje bi većina dijetetičara preporučila da uđu u svoju ishranu.

Jasno je, objasnila je, da hljeb sa više žitarica nije u istoj kategoriji nutritivnih vrijednosti kao Mountain Dew, koji je takođe visoko obrađen, ali mu nedostaju hranljive materije i ima mnogo šećera.

Doktor upozorava: Ove namirnice ne smijete ni slučajno nositi na plažu

Dakle, nije sva ultra-obrađena hrana stvorena jednaka, pa stoga možda neće imati iste zdravstvene efekte.

Napomenula je u rezimeu ishrane da se pojavio "primjetan jaz" na kaišu oko struka, što sugeriše da je čak i smršala.

Ovi rezultati su vjerovatno dokaz da nije unosila dovoljno kalorija prije početka dijete, rekla je gospođa Wilson. Konzumiranje ove unaprijed upakovane hrane zapravo joj je dalo količinu kalorija koja joj je potrebna da provede dan s energijom, sugerirala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak