Cijene u Bosni i Hercegovini: Prevoz i zdravstvo skupi, hrana i odjeća jeftiniji

1
Radiosarajevo.ba
Cijene u Bosni i Hercegovini: Prevoz i zdravstvo skupi, hrana i odjeća jeftiniji
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Namirnice

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku nisu zabilježile promjenu, dok je na godišnjem nivou u julu u prosjeku zabilježen rast cijena od 1,8 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u  julu ove  godine u odnosu na prethodni mjesec, prijevoz je u prosjeku skuplji za 1,1 posto, rekreacija i kultura za 0,8 posto, alkoholna pića i duhan za 0,7 posto, zdravstvo za 0,6 posto,  a namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće, te  restorani i hoteli za po 0,3 posto.

Hrana i bezalkoholni napici bili su u prosjeku jeftiniji za 0,4 posto, a odjeća i obuća za pet posto.

Novi udarac za najboljeg tenisera svijeta: Nakon doping afere, dogodio mu se ljubavni krah

Novi udarac za najboljeg tenisera svijeta: Nakon doping afere, dogodio mu se ljubavni krah

Nivo cijena u julu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 1,8 posto.

Zabilježen je prosječni rast cijena hrane i bezalkoholnih napitaka za 0,8 posto, alkoholnih pića i duhana za 4,6 posto, stanovanja i režijskih izdataka za 1,3 posto, namještaja, kućanskih uređaja i redovnog održavanje kuće za 1,1 posto, zdravstva za 3,7 posto, prevoza za 3,2 posto, komunikacija za 1,2 posto, rekreacije i kulture za 3,4 posto, obrazovanja za dva posto, te restorana i hotela za 7,3 posto. Cijene odjeće i obuće u prosjeku su pale za 9,4 posto.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije