Nema do domaćeg: Kako napraviti savršeni čips?
Čips zauzima posebno mjesto na ljestvici grickalica koje nestaju brzinom svjetlosti.
Slani, hrskani, s raznim okusima… ko bi odolio toj grickalici. Zašto ih kupovati kad ih možeš sam napraviti, piše gastro.24sata.hr.
Ako želiš uživati u ovoj “pošasti” najbolje bi bilo da je sam napraviš kod kuće uz naše trikove. A čak su i manje kalorični!
Dobra hrskavost i svijetla, a ne zagorena boja krompira postiže se dobrom pripremom prije samog prženja. Krompir treba narezati na tanke kriške bilo uz pomoć multipraktika ili noža za rezanje kupusa. Zatim ga je potrebno blanširati u kipućoj vodi u kojoj je dodano sirće na 2 do 3 minute.
Sljedeći korak je cijeđenje krompira i temeljito sušenje na kuhinjskom papiru. Za izradu manje kaloričnog čipsa, umjesto prženja odlučite se za pečenje u pećnici.
Blanširane i osušene kriške krompira začinite s malo ulja i obavezno sa solju te po želji s češnjakom u prahu, slatkom ili ljutom mljevenom paprikom i sitno sjeckanim ružmarinom. Poredajte ga u jednom sloju na papir za pečenje i pecite na 200 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.