Neki posluju i u Bosni i Hercegovini: Ovo je 10 najvećih lanaca supermarketa na svijetu

1
Radiosarajevo.ba
Neki posluju i u Bosni i Hercegovini: Ovo je 10 najvećih lanaca supermarketa na svijetu

Portal Investitor objavio je listu najvećih lanaca supermarketa na svijetu, od kojih neki posluju u Bosni i Hercegovini i našem susjedstvu.

1. Walmart

Sjedište: SAD

Pregled: Walmart je najveći svjetski trgovac na malo po prihodu, koji posluje sa preko 11.000 prodavnica pod raznim brendovima u 27 zemalja. Nudi širok spektar proizvoda, uključujući namirnice, elektroniku, odjeću i potrepštine za domaćinstvo.

Nova nesreća na cestama u BiH: Poginuo motociklista

Ključne prednosti: Niske cijene, široka mreža prodavnica i snažno upravljanje lancem nabavke.

2. Costco Wholesale

Sjedište: SAD

Pregled: Costco je skladišni sistem baziran na članstvu koji nudi širok izbor robe, uključujući namirnice, elektroniku i robu u rasutom stanju, po konkurentnim cenama. Posluje na preko 800 lokacija širom svijeta.

Ključne prednosti: Model članstva, masovna kupovina i visokokvalitetni proizvodi privatne robne marke.

3. Kroger Co.

Sjedište: SAD

Pregled: Kroger je jedan od najvećih lanaca supermarketa u Sjedinjenim Državama, koji posluje s preko 2.700 prodavnica pod raznim brendovima. Nudi širok spektar proizvoda, uključujući namirnice, apotekarske usluge i opštu robu.

Ključne prednosti: Široka mreža prodavnica, jaki brendovi privatnih marki i fokus na svježu hranu.

4. Aldi

Sjedište: Njemačka

Pregled: Aldi je globalni lanac diskontnih supermarketa sa preko 10.000 prodavnica u 20 zemalja. Poznat po niskim cenama i efikasnom poslovanju, Aldi nudi ograničen asortiman visokokvalitetnih proizvoda, prvenstveno privatnih robnih marki.

Ključne prednosti: Isplativost, fokus na privatnu marku i međunarodno prisustvo.

U centru Tuzle svečano otvoren novi hipermarket Bingo

5. Lidl

Sjedište: Njemačka

Pregled: Lidl je vodeći lanac diskontnih supermarketa sa preko 11.000 prodavnica u 32 zemlje. Slično Aldiju, Lidl se fokusira na ponudu ograničenog asortimana visokokvalitetnih proizvoda po niskim cijenama.

Uskoro ćemo Lidl gledati na tržištu Bosne i Hercegovine, a već se nalazi u susjedstvu - Hrvatskoj i Srbiji.

Ključne prednosti: Konkurentne cijene, efikasno poslovanje i jaki proizvodi privatne robne marke.

6. Carrefour

Sjedište: Francuska

Pregled: Carrefour je jedan od najvećih svjetskih maloprodajnih lanaca koji posluje s preko 12.000 prodavnica u više od 30 zemalja. Nudi širok spektar proizvoda, uključujući namirnice, elektroniku, odjeću i potrepštine za domaćinstvo.

Ključne prednosti: Široka mreža prodavnica, raznolik asortiman proizvoda i snažno međunarodno prisustvo.

Bingo Group otvorio dva nova proizvodna pogona u jednom danu

7. Tesco

Sjedište: Velika Britanija

Pregled: Tesco je najveći lanac supermarketa u Velikoj Britaniji i posluje sa preko 6.800 prodavnica širom svijeta. Nudi širok spektar proizvoda, uključujući namirnice, odjeću i elektroniku.

Tesco je prisutan na tržištu BiH - pojedini proizvodi se mogu kupiti u našem trgovačkom lancu - Bingo.

Ključne prednosti: Veliki tržišni udeo u Velikoj Britaniji, jaki proizvodi privatne robne marke i opsežne mogućnosti kupovine putem interneta.

8. Delhaize

Sjedište: Nizozemska.

Pregled: Delhaize je vodeći međunarodni trgovac prehrambenim proizvodima, koji posluje sa preko 6.500 prodavnica pod raznim banerima u Europi, Sjedinjenim Državama i Indoneziji. Nudi široku paletu proizvoda, uključujući namirnice, proizvode za zdravlje i ljepotu, kao i opštu robu.

Ključne prednosti: Snažne tržišne pozicije u ključnim regionima, različiti formati trgovina i fokus na višekanalnu maloprodaju.

Hoće li grad u Bosni i Hercegovini ostati bez Lidla i višemilionske investicije?

9. Auchan

Sjedište: Francuska

Pregled: Auchan je francuska multinacionalna maloprodajna grupa sa preko 1.600 prodavnica u 13 zemalja. Upravlja hipermarketima, supermarketima i trgovinama, nudeći širok spektar proizvoda, uključujući namirnice, elektroniku i odjeću.

Ključne prednosti: Različiti formati prodavnica, međunarodno prisustvo i konkurentne cijene.

10. Woolworths Group

Sjedište: Australija

Pregled: Woolworths Group je jedan od najvećih lanaca supermarketa u Australiji i Novom Zelandu, koji posluje s preko 1.000 prodavnica. Nudi širok spektar proizvoda, uključujući namirnice, alkoholna pića i opštu robu.

Ključne prednosti: Snažna tržišna pozicija u Australiji i Novom Zelandu, fokus na svježu hranu i snažan lanac snabdijevanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak