Hoće li grad u Bosni i Hercegovini ostati bez Lidla i višemilionske investicije?

4
Radiosarajevo.ba
Hoće li grad u Bosni i Hercegovini ostati bez Lidla i višemilionske investicije?
Foto: EPA-EFE / Lidl

Radni prostor bivšeg giganta 'Ukraskamena' iz Posušja koji se bavio eksploatacijom i preradom kamena već dugi niz godina nije u pogonu, te se tek u tragovima može vidjeti radna atmosfera u otužnom devastiranom okruženju.

Ukraskamen je bivša državna kompanija koju je 2001. godine u privatizaciji kupio Ante Mrvelj, koji je u međuvremenu tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Cijela priča dobila je sudski epilog kada su njegovi sinovi Josip i Ivan pokrenuli proces povratka bivše upravne zgrade jer smatraju da im pripada na temelju sudske presude kada je njihov otac upisan kao isključivi vlasnik zgrade u kojem se trenutno nalaze dva ministarstva Zapadnohercegovačkog kantona.

MUP Srbije intenzivno traga za Fatonom Hajrizijem koji se sumnjiči da je usmrtio policajca

MUP Srbije intenzivno traga za Fatonom Hajrizijem koji se sumnjiči da je usmrtio policajca

Kako u razgovoru za Hercegovina.info tvrdi Ivan Mrvelj, na ovom zapuštenom području u centru Posušja u planu imaju izgradnju stambeno-poslovnog prostora s raznim sadržajem višemilijunske vrijednosti, a za dolazak je zainteresiran i njemački trgovački gigant Lidl koji osluškuje sudske prijepore kako bi se mogli pozicionirati na tržištu.

Bivša upravna zgrada Ukraskamena 1993. mobilizirana je za potrebe HVO-a u ratnim vremenima, a kako navodi konzultant obitelji Mrvelj i pravni stručnjak Zdenko Lučić, od 1993. do 2024. preduzeće Ukraskamen kao vlasnik zgrade u kontinuitetu izgubila ja veliku dobit i pretrpjela materijalnu štetu jer u međuvremenu nisu naplaćivali ogromne najmove od korisnika zgrade (HVO, Općina Posušje te Ministarstva gospodarstva ZHK i Ministarstva graditeljstva ZHK).

"Prema Poreznoj upravi Federacije BiH, najam je 20 maraka po metru kvadratnom, a zgrada ima 3.369 kvadrata s pripadajućim parkingom. Sveukupno razne institucije su zgradu koristile 31 godinu što je oko 67.000 maraka mjesečno.

Lidl dolazi i u ovaj bh. grad: Ovaj put je u malo južnijem dijelu naše zemlje

Lidl dolazi i u ovaj bh. grad: Ovaj put je u malo južnijem dijelu naše zemlje

Sa zateznim kamatama na sve ove godine ukupno oko 25 miliona maraka neplaćenih najmova za korištenje zgrade koja je evidentno u vlasništvu Ukraskamena", ističe Lučić koji navodi da zakon uređuje ugovorenu i izvanugovorenu odgovornost za štetu i to na način da određuje kako je svako ovlašten tražiti od štetnika naknadu štete koju mu je krivnjom nanio.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije