Morska stvorenja koja ne prestaju fascinirati: Prelijepe su i jako otrovne

0
Radiosarajevo.ba
Morska stvorenja koja ne prestaju fascinirati: Prelijepe su i jako otrovne

Raže su fascinantna i važna morska stvorenja koja igraju ključnu ulogu u ekosustavu oceana.

Njihov jedinstveni izgled, prehrambene navike i ponašanja čine ih zanimljivim predmetom istraživanja i divljenja. Iako njihovi ubodi mogu biti opasni, važno je razumjeti da raže obično napadaju samo kad se osjećaju ugroženima.

Raža riba je bogata nezasićenim masnoćama koje ju čine korisnom za organizam, jer pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, poboljšava koncentraciju, a predstavlja i bogat izvor minerala i vitamina koji su dragocjeni za pravilan rad živčanog sistema. Osim toga, kalorijska vrijednost raža ribe je veoma niska, stoga je ova riba pogodna i za dijetalnu prehranu.

Sve više putnika na njemačkim aerodromima: Jedna destinacija posebno popularna

Kako izgleda raža?

Zbog svog izgleda u obliku lista ili ploče u obliku romba, raža riba, popularno se naziva morski list. Karakterizira je spljošteno tijela i jako sužen rep.

Raže imaju spljošteno tijelo koje im omogućuje da se sakriju na dnu mora. Njihovo tijelo je obično dijamantnog ili diskastog oblika, s velikim prsnim perajama koje su spojene s glavom i trupom. Ove peraje djeluju kao krila koja im pomažu u plivanju.

Velike prsne peraje služe im za pokretanje. Većina raža je prilagođena životu na morskom dnu, a neke i plivaju. Rep raža je dug i tanak, a na njemu mogu imati kukastu bodlju. Većina raža se razmnožava odlaganjem jajnih kapsula koje sadrže mladunce u razvoju.

Naučnici zbunjeni ovom pojavom: Ono što se desilo ovoj raži mnoge će iznenaditi

Oči i otvori za disanje smješteni su na gornjoj strani tijela, a usta, nosnice i škrge smješteni su na donjoj strani. Boja raže varira ovisno o vrsti, ali često su smeđe, sive ili pješčane boje, što im pomaže u kamuflaži na morskom dnu.

Čime se hrani raža?

Raže su mesožderi i njihova prehrana uključuje razne morske organizme. Raže se uglavnom hrane:

  • mekušcima,
  • rakovima,
  • malim ribama,
  • beskičmenjacima koje pronalaze na morskom dnu.

Njihova usta su prilagođena za usitnjavanje i drobljenje plijena, a mnoge vrste raža imaju snažne čeljusti s drobilicama koje im omogućuju da zgnječe tvrde školjke i oklope.

Ubod raže

Ubod raže može biti vrlo bolan i potencijalno opasan. Mnoge vrste raža imaju bodlje na repu koje koriste za obranu. Ove bodlje su obično nazubljene i povezane s otrovnim žlijezdama. Kada se osjete ugrožene, raže mogu zamahnuti repom i ubosti napadača.

Ubod raže može uzrokovati:

  • Jaku bol,
  • Oteklinu i crvenilo,
  • U nekim slučajevima može dovesti do ozbiljnijih komplikacija poput infekcije ili alergijske reakcije.

Ako dođe do uboda raže, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć i tretirati ranu kako bi se spriječile komplikacije.

Najveća raža na svijetu

Najveća raža na svijetu je divovska raža (Manta birostris), poznata i kao manta raža. Ova impresivna morska stvorenja mogu doseći širinu od preko 7 metara i težinu od nekoliko tona. Manta raže su poznate po svojim veličanstvenim skokovima iz vode i gracioznom plivanju, a često su viđene u tropskim i suptropskim vodama diljem svijeta, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak