Naučnici zbunjeni ovom pojavom: Ono što se desilo ovoj raži mnoge će iznenaditi

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici zbunjeni ovom pojavom: Ono što se desilo ovoj raži mnoge će iznenaditi
Foto: Youtube / Raža Charlotte

Charlotte, raža boje hrđe veličine tanjira za posluživanje, veći dio svog života provodi lepršajući u akvarijumu u predgrađu Appalachian planina u Sjevernoj Karolini. Iznenadila je sve oko sebe time što je ostala skotna bez partnera.

Udaljena je 3,700 km od svog prirodnog staništa pod talasima južne Kalifornije. Nije dijelila akvarijum sa mužjakom svoje vrste najmanje osam godina.

Ipak, priroda je našla način, tvrdi vlasnica akvarijuma: raža je trudna s čak četiri mladunca i mogla bi da ih rodi u naredne dvije sedmice.

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

"Naša djevojka očigledno kaže: 'Hej, sretan Dan zaljubljenih! Hajde da dobijemo nekoliko mladunaca!'", rekla je Brenda Ramer, izvršna direktorica Akvarijuma i Laboratorije za ajkule na Glavnoj ulici u centru Hendersonvillea.

Stručnjak za raže rekao je da bi bilo nemoguće da se Charlotte parila s jednim od pet malih ajkula koje dijele njen akvarijum.

Poslušajte šta su naučnici snimili ispod površine okeana: Da li je ovo najjeziviji zvuk na svijetu?

Poslušajte šta su naučnici snimili ispod površine okeana: Da li je ovo najjeziviji zvuk na svijetu?

Mali akvarijum vodi obrazovna neprofitna organizacija Ramer, Team Ecco, koja podstiče lokalnu djecu i druge da se zainteresuju za nauku.

Njena najveća lekcija sada je proces partenogeneze: vrsta aseksualnog razmnožavanja u kojoj potomci nastaju iz neoplođenih jaja, što znači da nema genetskog doprinosa mužjaka.

Većinom rijetka pojava može se desiti kod nekih insekata, riba, vodozemaca, ptica i gmizavaca, ali ne kod sisavaca. Dokumentirani primjeri uključuju kalifornijske kondore, komodo zmajeve i žute vodenaste zmije.

Kady Lyons, istraživačica u Akvarijumu u Georgiji u Atlanti koja nije uključena u rad akvarijuma Sjeverne Karoline, rekla je da je trudnoća Charlotte jedini dokumentirani primjer za ovu vrstu, okrugle raže.

Naučnici u okeanu otkrili stari vulkan: Fascinirali su se kada su vidjeli čime je prekriven

Naučnici u okeanu otkrili stari vulkan: Fascinirali su se kada su vidjeli čime je prekriven

Ali Lyons uopšte nije iznenađena. Ostale vrste ajkula, stratova i raža- trio životinja koje se često grupišu zajedno - imale su ovakve trudnoće.

"Nisam iznenađena, jer priroda nađe način da se ovo desi", rekla je.

Da bude jasno, Lyons je rekla, ove životinje se ne kloniraju. Umjesto toga, jaje ženke se spaja s drugom stanicom, pokreće diobu ćelija i dovodi do stvaranja embrija.

Stvorenje koje se spaja s jajetom poznato je kao polarno tijelo. Ona se proizvode kada ženka stvara jaje, ali obično se ne koriste.

"Ne znamo zašto se to događa", rekla je Lyons. "Samo znamo da je to vrlo zanimljiva pojava mogu uraditi".

Ramer je rekla da su ona i drugi u neprofitnoj organizaciji na početku mislili da Charlotte ima tumor kada su primijetili kvrgu na njenom leđima, ali ultrazvuk je otkrio njenu trudnoću.

"Svi smo bili poput: 'Zatvorite vrata. Nema šanse'", rekla je Ramer. "Misli smo da je prehranjujemo. Ali to smo radili jer ima više usta za hraniti".

Charlotte trenutno živi u akvarijumu koji je oko 8,300 litara, ili skoro veličine građevinskog kontejnera. Ramer je rekla da se nadaju da će dobiti akvarijum skoro duplo veći kako bi smjestili mladunce Charlotte. Također žele postaviti live kamere da ih ljudi vide.

"Vrlo je rijetko da se desi", rekla je Ramer. "Ali to se događa usred planina Blue Ridge u ruralnoj Sjevernoj Karolini, daleko od okeana."

Što se tiče sugestije da je Charlotte mogla oploditi ajkula, Lyons je rekla da je to nemoguće. Osim što su različitih veličina, životinje se ne bi anatomske podudarale niti bi njihov DNK odgovarao.

Okrugle raže poput Charlotte su prisutne na tihookeanskoj obali južne Kalifornije i Meksika.e.

Obično veličine malog tanjira za večeru, a ovo ime dolazi zbog njihovog kružnog oblika. Postoje u svim nijansama smeđe boje. Hrane se malim crvima, rakovima i mekušcima, a plijen su određenim vrstama ajkula i tuljana.

Dobro su poznati ljudima zbog svojih bolnih uboda. Lyons smatra ovu vrstu fascinantnom. Na primjer, embriji u maternici nalaze se u maternjem mlijeku koje im pruža hranjive sastojke kako bi im pomoglo u razvoju.

"Drago mi je što okrugla raža dobija medijsku pažnju koju zaslužuje", rekla je Lyons. "Možda nije toliko privlačan kao bijela ajkula, ali rade mnoge stvarno zanimljive stvari", javlja Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije