Turisti u panici: Opasna riba 'Dragana' ponovo na obalama Grčke

1
Radiosarajevo.ba
Turisti u panici: Opasna riba 'Dragana' ponovo na obalama Grčke
Foto: Printscreen / Morsko dno

Riba "Dragana", poznata po svom otrovnom ubodu, ponovo se pojavila u grčkim vodama, stvarajući nelagodu među turistima. Sezona je tek počela, a već su mnogi turisti podijelili svoja iskustva s ovom opasnom ribom koja može izazvati nesnosan bol.

Jedna žena iz Lazarevca, koja se trenutno nalazi u Leptokariji, podijelila je svoje iskustvo na Facebook grupi "Grčka info". Prema njenim riječima, u moru ju je ubola riba "Dragana". Bol je bio toliko intenzivan da je mislila da će joj od bola otpasti nokti.

"Ja se trenutno nalazim u Leptokariji i danas sam nagazila na takozvanu ribu 'Draganu'! Nemajući pojma na šta sam se ubola, krenula sam mjesto uboda hladiti ledom. Nesnosan bol je postajao sve jači, imala sam osjećaj da mi neko lomi prste, da mi nokti otpadaju, krenuo je otok sve brže da se širi. Nekako sam uspjela da se sa plaže odvučem do ljekara. Tamo su mi odmah stavili nogu u vrelu vodu i dali terapiju, tablete protiv alergije i kortikosteroide, te rekli da nikako ne smijem hladiti mjesto uboda, već da moram dva dana stavljati nogu u toplu vodu i da ne mogu da se kupam", opisala je ona.

Muškarac iz Foče (36) uhapšen u Sarajevu: Proizvodio i prodavao drogu

Muškarac iz Foče (36) uhapšen u Sarajevu: Proizvodio i prodavao drogu

Njeno iskustvo nije jedino. Mnogi turisti su se godinama unazad susretali s ovom otrovnom ribom na obalama Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Albanije. Ubodi se najčešće događaju u plićaku, gdje je riba gotovo nevidljiva.

Prema riječima stručnjaka, važno je ostati pribran nakon uboda. Ubodeno mjesto treba potopiti u toplu vodu, što je moguće topliju, jer toplota smanjuje efekat otrova koji je termolabilan. Nakon toga, potrebno je primiti prvu pomoć u vidu injekcije ili antibiotika.

Simptomi uboda uključuju jak bol, glavobolju, osjećaj gušenja, mučninu, teško disanje, bolove u predjelu srca i pojačano znojenje. Postoje indicije da kod srčanih bolesnika može doći do infarkta.

"Prije par godina nagazio na nju u Olimpik biču u Grčkoj, mnogo loše iskustvo. Ispustila je veoma snažan otrov koji je doveo do nesvijesti. Odmah po ubodu otići kod ljekara koji daje injekciju u mjesto uboda, odnosno u stopalo", opisao je jedan Srbin svoj susret prošle godine u okviru jedne grupe na Facebooku posvećene Grčkoj.

Još gore iskustvo imala je jedna državljanka Srbije čiji je sin nagazio na ribu "Draganu" u Jadranu.

"Treba se čuvati, to je riba pauk u Hrvatskoj, dragana je zovu u Crnoj Gori. Moj sin sa 15 godina je na Jadranu imao loše iskustvo. Ubola ga dok ju je skidao s udice, nije znao da je to ta riba... Otok strašan, bol nepodnošljiv, odmah smo morali u hitnu u Makarsku, ali ne ponovilo se nikom. Nikad taj strah neću zaboraviti. Čitala sam da su ribari od nesnosnog bola znali sami sebi prste odsjecati, bili su daleko od obale, jer je bol neizdrživ", napisala je ona.

Stručnjaci savjetuju da se nakon uboda bolno mjesto ne pokriva, zavija ili zatvara. Nakon što se primi odgovarajući tretman, bolovi se mogu nastaviti i narednih dana. Ova upozorenja služe kao podsjetnik turistima da budu oprezni prilikom boravka u vodi i da se informišu o mogućim opasnostima kako bi izbjegli neprijatne situacije, piše Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije