Naučnici snimili zastrašujuće stvorenje koje ubija morske pse: Nismo nikada vidjeli da su ulovljene

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici snimili zastrašujuće stvorenje koje ubija morske pse: Nismo nikada vidjeli da su ulovljene
Foto: Printscreen / Slenka

Pacifička slenka živi na hladnovodnom morskom dnu širom svijeta, obično na dubinama ispod 90 metara.

Ove primitivne ribe privlače pažnju svojim neobičnim izgledom. Bez peraja i ljuski, ove ružičastosive ribe podsjećaju na divovske gliste s redovima strašnih zuba koji izviruju iz njihovih bezčeljusnih usta. Ove drevne životinje su na planetu više od 500 miliona godina i mogu narasti do 64 centimetra u dužinu.

Iako izgledom podsjećaju na jegulje, one pripadaju vrsti ribe zvanoj ciklostome i srodne su lampugama. Imaju lobanju, ali ne i čeljust. Hrani se malim beskičmenjacima i mrtvim životinjama koje padnu na morsko dno.

EURO 2024 | Uživo iz Hamburga s utakmice Europskog prvenstva: Portugal - Francuska 0:0

EURO 2024 | Uživo iz Hamburga s utakmice Europskog prvenstva: Portugal - Francuska 0:0

Kada su napadnute, slenke otkrivaju svoju najimpresivniju osobinu - proizvodnju spektakularne sluzi koja može onesposobiti morskog psa. Kad se grabežljivac približi, slenka izbaci ljepljivu sluz koja začepljuje škrge napadača. Tim Winegard, koji je proučavao sluz slenki dok je bio student na Univerzitetu Chapman u Kaliforniji, rekao je za naučnu podcastericu Alie Ward u njenom podcastu Ologies da nikada nisu vidjeli uspješan napad grabežljivca koji diše na škrge protiv slenke.

Slenke imaju posebne žlijezde koje sadrže niti sluzi i mogu pohraniti oko 96 centimetara sluzi u svakom kvadratnog milimetru svoje kože. Winegard je izjavio da bi slenke bez sluzi bile potpuno bespomoćne jer imaju velike zalihe sluzi na raspolaganju.

Ova nevjerojatna sposobnost postala je poznata tokom saobraćajne nesreće 2017. godine kada se kamion pun slenki, koji je bio na putu za Južnu Koreju gdje se slenke smatraju delikatesom, prevrnuo na autocesti u Oregonu, prekrivši cestu sluzi.

Slenke su strvinari koji jedu raspadajuće tkivo kitova i drugih životinja koje tonu na morsko dno, čime pomažu u održavanju čistoće ekosistema i reciklaži hranjivih tvari u dubokom moru. One ne jedu često, ali kad jedu, dobro se najedu. Winegard je napomenuo da ih u zatočeništvu hrane samo svakih tri do šest mjeseci.

Slenke imaju slab vid i oslanjaju se na svoj sjajan njuh kako bi pronašle hranu. Četiri pipka oko njihovih usta pomažu im da pronađu plijen, dok dva para izbočina nalik zubima na njihovom "škripavom jeziku" pomažu trgati i nositi hranu u usta, prema Nautilus Liveu Ocean Exploration Trust, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije