Naučnici otkrili novu vrstu ribe koja je prestrašila mnoge: Podsjeća na 'zlo oko' iz poznatog filma

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili novu vrstu ribe koja je prestrašila mnoge: Podsjeća na 'zlo oko' iz poznatog filma
Foto: Pexels / Ilustraccija/Rijeka

Naučnici su otkrili novu vegetarijansku vrstu sličnu pirani u brazilskoj Amazoni, koju su nazvali Sauron po zlikovcu iz "Gospodara prstenova".

Britanski Prirodoslovni muzej objavio je u utorak, 18. juna, da je vrsta formalno opisana i nazvana Myloplus sauron zbog njenog okruglog tijela i karakterističnih narandžastih i crnih oznaka koje podsjećaju na zloglasno zlo oko iz djela JRR Tolkiena.

Nova vrsta, jedna od dvije nedavno imenovane od strane naučnika, dio je napora za bolje razumijevanje riblje bioraznolikosti u rijeci Amazoni. Myloplus sauron ima ljudima slične zube prilagođene za biljnu prehranu. Iako su blisko povezani s piranama, ove ribe su poznatije kao "pacu" – uobičajeni naziv za vegetarijanske rođake pirana.

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

Studija objavljena u časopisu Neotropical Ichthyology u ponedjeljak, 16. juna, imala je za cilj rasvijetliti amazonske pirane i njihove rođake, poznate po tome što ih je teško razlikovati jer mijenjaju izgled tokom svog životnog vijeka.

Rupert Collins, vodeći autor i viši kustos zadužen za ribe u londonskom muzeju, pomogao je u opisu nove vrste. "Čim su moje kolege predložile ime za ovu ribu, znali smo da je savršeno", rekao je. "Izgleda baš kao Oko Saurona, posebno s crvenim perajama i narančastim mrljama na tijelu".

Myloplus sauron nalazi se samo u slivu rijeke Xingu, brazilskog pritoka Amazone koji sadrži više od 600 vrsta riba, uključujući više od 70 koje se ne nalaze nigdje drugo na svijetu. Procjenjuje se da čak 42 posto riba pronađenih u rijeci Amazoni ostaje nepoznato nauci, javlja Klik.

Riba Sauron

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije