Moramo li pratiti pravila recepta? Svjetski poznata kuharica kaže da ne moramo i donosi rješenje
Julia Turshen želi da prekršite pravila vaše dijete.
Nekada je vladala vaganjem ili mjerenjem svega do grama ili čajne žličice - zbog vlastitih izazova s neredom u ishrani i zahtjeva da bude precizna u receptima koje je razvila za kuharice koje je napisala ili koautor. Vremenom je Turšen naučila da se opusti u kuhinji.
I sada želi da uradimo isto. Kako? Kroz niz grafikona.
Ispitana dvojica osumnjičenih zbog ubistva Asmira Ćehajića: Pušteni da se brane sa slobode
"Keep Calm & Cook On" (Budite mirni i kuhajte, bosanski) je mantra iz Hudson Valleya, njujorške autorice i zagovornice pravičnosti u hrani, koja je uvela koncept tablica recepata na Instagramu i svom Substacku 2023. godine. Kuharica "Šta ide uz šta" uključuje dijelove o gulašima, brzim tjesteninama, voćnim kolačima i još mnogo toga.
"Riža u jednom loncu + stvari" bio je naslov prve liste koju je podijelila na Instagramu. Uzmite malo kuhane riže, naučila je, zatim odaberite meso, povrće, začine, tekućinu i dodatke. Ovaj šablonski stil kulinarskih instrukcija izazvao je tako pozitivan odjek, nastavila je sa tabelama za supu, salatu i kukuruzni kruh - i brzo shvatila da je osnova za knjigu.
"Tabele su mi dale način da pokažem kako razmišljam o kuhanju, a ne da vam kažem šta mislim o tome", rekao je Turšen. "Ovo nije samo zbirka recepata, već i nacrt kako recepti funkcionišu. Razumijevanje toga osnažuje i otključava toliko prostora za istraživanje."
Turshenova kuvarica iz oktobra 2024. godine,"Šta ide uz šta", uključuje 20 tabela, 100 recepata i "beskonačne mogućnosti", sa odeljcima koji se fokusiraju na variva (kačiatore od gljiva), brze tjestenine (Caesar špageti), voćne kolače i čips (kruška, trešnja i Almond Crisp) i više. Knjiga se završava na odgovarajući način sa prijedlozima menija koji se kreću od marende do prazničnog obroka formatiranim u — pogodili ste — grafikonu. Taman na vrijeme.
Možda mislite da grafikoni znače pravila i propise. Ali sa svojim top listama, Turshen je rekla da se nada da će stvoriti formulu za čitaoce da pređu sa razmišljanja da postoji samo jedan način da se skuva nešto "pravo" na opušteniju temu koja se može ritmovati. Uključujući mjere kao što je "šaka", prskanje u obilnim zamjenama i sugeriranje prinosa kao što je "servis 6 do 8", Turshen ima za cilj usaditi manje krut način razmišljanja kada je u pitanju kuhanje i jelo. "Spremaš večeru, a ne usavršavaš kod", rekla je.
Svaki recept dolazi u kombinaciji sa fotografijom - sve je Turshen snimila nakon što je napravila jelo u svojoj kućnoj kuhinji. Bez stilista za hranu, bez muke. Neki ljudi koji uče vizuelno rekli su Turšenu da nikada do sada nisu imali "klik" za kuvanje. Ljudi s autizmom i drugim vrstama neurodivergencije također su se javili i spomenuli da konačno razumiju kuhanje na ovaj način, dodala je.
Ako ste pod stresom oko toga da ugostite kompletan obrok ove praznične sezone ili ste uplašeni, Turshen je rekla da možete učiniti jedno ili oboje. "Ako već nemate povjerenja u svoju kuhinju, mislim da ćete uskoro", napisala je Turšen u uvodu svoje nove knjige.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.