Kako je izgledao put na more u Jugoslaviji? Fotografije koje bude nostalgiju

10
Radiosarajevo.ba

U današnje vrijeme putovanja na more postala su prava ugoda.

Pakiramo se, smještamo kofere u prostrane prtljažnike ili krovne kutije, sjedamo u ugodne klimatizirane automobile i krećemo prema moru u bilo koje doba dana.

Autoputevi nam omogućuju najbrži i najlakši dolazak na odredište. Nije uvijek bilo tako.

Velika tragedija: Poginuo Dženan Uščuplić, proslavljeni igrač i trener FK Sarajevo

Nije prošlo mnogo vremena od raspada Jugoslavije, ali način na koji putujemo značajno se promijenio. Automobili koje danas vozimo, uključujući prostrane karavane, terence i MPV vozila, zamijenili su nekadašnje škode, fijate i renoe.

Današnji automobili često imaju krovne kutije jer prtljažnici nisu dovoljni za sve što nam je potrebno za putovanje na more.

Prije je pakiranje svega potrebnog za ljetovanje u stare automobile bila prava umjetnost. Mali prtljažnici zahtijevali su pažljivo planiranje i kreativnost kako bi se sve spakiralo. Krovni nosači bili su rješenje za manjak prostora, a pripreme za putovanje trajale su sedmicu dana prije polaska.

Pripreme i putovanje

Većina ljudi ljetovala je u kampovima ili apartmanima koje su tvrtke osiguravale svojim zaposlenicima tokom godišnjih odmora. Dan prije polaska, automobili su bili pažljivo napunjeni prtljagom, a nezaobilazan dio opreme bio je frižider sa sendvičima i osvježenjima.

Danas mnogima to djeluje nezamislivo jer radije staju na brojne benzinske pumpe ili restorane, a u stvari koje je danas gotovo nezamislivo koristiti spadaju i autokarte, koje su prije Google i Apple Mapsa bile obavezne u svakom automobilu, a danas su pravi raritet.

Putovanje na more obično je počinjalo vrlo rano ujutro kako bi se izbjegla vožnja po suncu i vrućini, budući da automobili nisu imali klima uređaje.

Vožnja je trajala puno duže nego danas kada koristimo autoputeve, a o snazi današnjih automobila u usporedbi s onima iz Jugoslavije ne treba ni govoriti.

Razlika između putovanja na more nekad i danas jasno je vidljiva. Tehnološki napredak i promjene u automobilskoj industriji učinili su putovanja udobnijima i bržima.

Nostalgija za nekadašnjim vremenima i dalje živi među mnogima koji se sjećaju tih izazova s osmijehom.

Danas imamo ugodnost i luksuz, ali sjećanja na prošlost i dalje nas podsjećaju na to koliko su vremena bila drugačija, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak