Iznenađujuća metoda za lakši san: Da bi brže zaspali, nosite ovo

0
Radiosarajevo.ba
Iznenađujuća metoda za lakši san: Da bi brže zaspali, nosite ovo

Prva stvar koju mnogi od nas naprave kada legnu u krevet je izuvanje čarapa, bez obzira na temperaturu ili godišnje doba. Međutim, ovaj ritual prije spavanja može utjecati na to koliko brzo zaspite i na kvalitetu sna, piše Tom's Guide.

Iako postoje mnoge stvari koje vam mogu pomoći da zaspite, poput ulaganja u najbolje madrace za vaše tijelo i potrebe sna, nošenje čarapa je iznenađujuća metoda, pogotovo jer se mnogi od nas mogu osjećati nelagodno kad imaju čarape na sebi cijelu noć.

Međutim, dokazano je da vam nošenje čarapa u krevetu pomaže da brže zaspite i dublje spavate. Stručnjaci za spavanje objasnili su kako i zašto ova cjelogodišnja metoda funkcionira, tako da možete odlučiti hoćete li ove jeseni nositi čarape u krevetu.

Počast hrabrosti: Arijani Saračević Helać i Robertu Botteriju uručene nagrade 'Zdravko Grebo'

Da, nošenje čarapa može vam pomoći da brže zaspite. I začudo, to nije zato što vas griju. Zapravo je suprotno. Kada smo pospani, tjelesna temperatura polako pada, što našem tijelu znači da smo spremni zaspati.

Kada nosimo čarape, događa se proces koji se zove distalna vazodilatacija. To znači da krv teče u ruke i stopala. Ovaj proces povećava cirkulaciju krvi u stopalima te tako pomaže tijelu da brže dostigne optimalnu temperaturu za spavanje. Umjesto da zagrijava naša stopala i samim tim poveća našu ukupnu tjelesnu temperaturu, kao što bismo mogli očekivati, to zapravo smanjuje temperaturu našeg tijela.

Napokon riješeno pitanje svih domaćica: Treba li čarape prati izvrnute naopako?

"Zagrijavanje stopala šalje signal vašem mozgu da snizi unutarnju temperaturu, to je znak da je vrijeme za odmor. To vam pomaže da brže zaspite", rekla je dr. Chelsea Perry, vlasnica firme Sleep Solutions i članica Američke akademije za medicinu spavanja i Američke akademije za spavanje Dental Sleep Medicine.

Kako vam čarape pomažu da dublje spavate?

Postoje i neki dokazi koji sugeriraju da ljudi koji nose čarape spavaju dublje i duže. Objašnjenje je jednostavno, dr. Perry kaže da vam nošenje čarapa može "pomoći da dublje spavate tako što održavaju vašu tjelesnu temperaturu stabilnom tijekom noći".

"Stabilno, toplo okruženje za vaša stopala može smanjiti smetnje, čineći vaš san kontinuiranijim", dodala je. Što manje smetnji imate, bolja je kvaliteta vašeg sna. Bez ovih smetnji veća je vjerojatnost da ćete doživjeti dublje cikluse sna.

Uz to, gubimo puno tjelesne topline kroz ruke, noge i glavu. Dakle, osiguravajući da vam stopala budu topla cijelu noć, vaše tijelo će se lakše nositi s ostalim gubicima topline. Što znači da je malo vjerojatno da ćete se noću probuditi s osjećajem da vam je hladno.

Hoće li me pregrijati ako nosim čarape u krevetu?

Nošenje čarapa u krevet funkcionira u svim vremenskim uvjetima. Iako zvuči kao vaša najgora noćna mora u jeku ljeta, zapravo će vam pomoći da se cijelo tijelo ohladi. To vas može spriječiti od pregrijavanja, što čini ovu metodu brzog uspavljivanja uspješnom tijekom cijele godine.

Uz ovaj sastojak vratite bjelinu vašim čarapama: Izgledat će kao nove

Ako vam još uvijek vruće dok spavate, to je vjerojatnije zbog vašeg madraca, posteljine i pidžame. Provjerite jeste li se odlučili za prozračne materijale i odgovarajući madrac.

Odabir pravih čarapa za spavanje pomoći će vam da izvučete maksimalnu korist od njih. Važno je da su prozračne i antibakterijske. Stoga je odabir materijala poput pamuka, bambusa i kašmira dobra ideja.

Također, čarape vas ne bi smjele stezati već trebaju biti labave kako ne bi utjecale na cirkulaciju krvi. Pored toga, one trebaju biti debele, jer će smanjiti količinu topline koja izlazi te održati vaša stopala toplima čak i po hladnijem vremenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak