Evo kako trula jabuka, selotejp i aluminijska folija pomažu voću i povrću da ostanu svježi?
Mnogi od nas čuvaju namirnice na načine na koje smo godinama navikli, međutim, često se događa da to i nije najbolja opcija jer se na taj način brže kvare.
Pokušajte zato neke od ovih malih trikova koji će vam olakšati život.
Krompir i ostalo povrće
Možda ćete trulu jabuku baciti ili pojesti samo njen zdrav dio, ali postoji jedna veoma interesantna činjenica u vezi sa tim voćem - ono, kada je u poodmakloj fazi raspadanja, može zadržati svježinu krompira i samim time spriječiti njegovo klijanje. Dovoljno je da pored tog povrća samo stavite jednu trulu jabuku i možete izbjeći mnoge probleme.
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Drugo povrće poput salate, krastavaca ili tikvica možete sačuvati svježim ukoliko ga u frižideru držite u plastičnoj vrećici iz koje ste prethodno izvukli vazduh.
Paradajzu i gljivama više odgovaraju papirnate vrećice jer neće ispuštati sastojke koji potiču kvarenje tih namirnica.
Mandarine u glavnoj ulozi: Isprobajte ovaj zdravi snack od samo 3 sastojka
Celer i brokulu je ipak bolje držati u foliji, što će produžiti njihov vijek.
Čuvanje začina
Da biste uvijek imali začine nadohvat ruke i to tako da oni budu potpuno svježi, nasjeckajte začinsko bilje u kalup za led, prelijte ga maslinovim uljem i stavite u zamrzivač. Tako ćete uvijek imati sveži začin zasupe i razna druga jela.
Cijeđenje limuna
Ovaj citrus možete koristiti duže, posebno ako ga čuvate u frižideru. Kada vam je potrebno nekoliko kapi soka limuna samo probušite malu rupicu na njemu, iscijedite ga i vratite u frižider.
Bobičasto voće i sirće
Željeli biste duže uživati u voću koje ste kupili i bojite se da vam ono ne propadne. I za to postoji rješenje.
Napravite smjesu u kojem ćete pomiješati sirće s vodom u razmjeru 1:10 i u njega potopite bobičasto voće, a zatim ga ocijedite i dobro osušite. Stavite ga nakon toga u papirnatu vrećicu i vidjeti ćete da će ostati sveže jer sirće spriječava pojavu plijesni.
Paradajz i selotejp
Ovo povrće poželjno je čuvati na dnevnoj temperaturi, odnosno van frižidera, jer će ga hladan vazduh isušiti. Trebalo bi da stajati okrenuto ka peteljci, a ukoliko nemate dovoljno prostora, možete peteljku prelijepiti selotejpom koji će spriječiti prodiranje vazduha u povrće. Ostale komade paradajza možete poredati preko tih zalijepljenih primjeraka.
Banana i aluminijska folija
Kvarenje i truljenje banane spriječit ćete ukoliko na vrh njene peteljke stavite aluminijsku foliju. Kada se banana krene kvariti jednostavno je izrežite na komade i stavite u zamrzivač, piše Jutarnji.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.