Ekspertica iznosi deset zanimljivih činjenica o mozgu koje sigurno niste znali

0
Radiosarajevo.ba
Ekspertica iznosi deset zanimljivih činjenica o mozgu koje sigurno niste znali

Akademkinja, profesorica i neurologinja Vida Demarin otkrila nam je zanimljive činjenice o mozgu koje malo ko zna. U nastavku donosimo popis stvari koje o mozgu sigurno niste znali.

1. Provodi struju

Mozak proizvodi struju dovoljno jaku da napaja žarulju od 10 do 23 W.

2. Veličina mozga nema veze s pameću

Prosječan mozak odraslog čovjeka težak je od 1,3 do 1,4 kg. Veličina i težina nemaju apsolutno nikakvu vezu s koeficijentom inteligencije (IQ).

Reis Kavazović: Mir je najveća vrijednost i on se mora sačuvati od onih koji nas ratom ucjenjuju!

3. Učimo cijeli život

Ako je zdrav, mozak nikada ne gubi sposobnost učenja.

4. Najviše radi kad spavamo

Mozak je najaktivniji kada spavate. Osobe s višim IQ-om sanjaju više, ali dokazano je osobe koje malo odspavaju tokom dana imaju više energije i bolje se mogu fokusirati na posao.

5. Nema receptore za bol

Kada imate glavobolju, ne boli vas mozak. Ovaj organ nema receptore za bol i zbog toga ne može osjetiti bol.

6. Može imati bezbroj ideja

Naš je mozak sposoban imati više ideja od broja atoma u poznatom svemiru.

7. Mozak se sastoji od vode

Oko 75 posto mozga čini voda, što znači da dehidracija čak i ako je mala, svega 2 posto, može imati negativne učinke na mozak. Stoga je potrebno voditi računa da popijemo dnevno oko 1,5 do 2 litre vode dnevno, ljeti i više

8. Koristimo cijeli mozak

Mit je da ljudi koriste samo 10 posto našeg mozga. Zapravo koristimo ga cijelog. Iako je istina da u bilo kojem trenutku sve regije mozga ne rade istodobno, istraživanja pokazuju da je poput mišića, većina kontinuirano aktivna tokom 24 sata.

9. Čitanje naglas koristi drugačije moždane sklopove nego čitanje u tišini

Čitanje naglas potiče razvoj mozga. Djeca prvo uče čitati izgovarajući riječi naglas. Nakon što se to znanje utvrdi, tada uče čitati u sebi. To je doista jedna od čudnih činjenica o mozgu jer svoju djecu obično učimo čitati i pristojno razgovarati. Ali da biste pospješili razvoj mozga kod svog djeteta, trebali biste čitati i razgovarati naglas pred njim.

10. Naš mozak velikim dijelom čini mast

Sastoji se od najmanje 60 posto masti, naš mozak je najmasniji organ u našem tijelu. Zbog toga su zdrave masnoće, poput omega-3 i omega-6, ključne za zdravlje mozga i cjelokupnog tijela. Zdrava masnoća pomaže stabilizirati stanične stijenke u mozgu. Također može smanjiti upalu i pomoći pravilnom funkcioniranju imunološkog sistema, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak