Mozak će vam raditi kao sat: Pet savjeta doktorice koja je živjela preko 100 godina

0
Radiosarajevo.ba
Mozak će vam raditi kao sat: Pet savjeta doktorice koja je živjela preko 100 godina
Foto: Pexel / Ilustracija

Čuvena neurološkinja ostavila je iza sebe 5 savjeta za bolji rad mozga.

Rita Levi-Montalčini rođena je 22. aprila 1909, u Italiji. Bila je jedan od najboljih italijansko-američkih neurologa, koja je sa biohemičarom Stenlijem Koenom, podijelila Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu 1986. za svoje otkriće tjelesna supstanca koja stimuliše i utiče na rast nervnih ćelija.

Živjela je 103 godine i bila je veoma vitalna, a mozak joj je radio kao sat. Nobelovka je ostavila preporuke za razvoj moždanih vijuga i za dug život:

Pomozi.ba objavio emotivan video: Sanitet koji su donirali građani BiH i dalje u službi heroja u G.

Pomozi.ba objavio emotivan video: Sanitet koji su donirali građani BiH i dalje u službi heroja u G.

1. Čitanje teške literature – Mnogi naučnici su govorili da stalno učenje čuva vitalnost moždanih vijuga.

2. Rješavanje logičkih zadataka i ukrštenih riječi – podstiču mozak da razmišlja van okvira.

3. Pokušajte da zapamtite više – Na primjer, nakon čitanja svakog poglavlja, zatvorite knjigu i pokušajte da zapamtite manje detalje. Preslišajte sebe, ponavljajte naučeno. 

4. Učite strane jezike – Ne morate ga tečno govoriti, već je poenta da se vaš mozak "rasteže", tako se stvaraju neuronske veze. Naučnica je isticala da vam je potrebno oko 20 minuta dnevno.

5. I na kraju, sačuvajte pozitivan duh, to je jedna od najvećih tajni dugog i srećnog života. Rita Levi-Montalčini je govorila: "Prije svega, nemojte se plašiti poteškoća. Daju nam najbolje."Čak i kada se pojave teškoće i problemi, pokušajte da sačuvate optimizam i u svemu vidite šansu za razvoj, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije