Drakeov prolaz, poznatiji kao Groblje brodova: Najopasniji morski put na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Drakeov prolaz, poznatiji kao Groblje brodova: Najopasniji morski put na svijetu

Drakeov prolaz, mjesto je gdje se spajaju Atlantik, Pacifik i Južna mora, i predstavlja jedno od najnemirnijih voda na svijetu.

Vjerovatno mnogi od vas nisu čuli za Drakeov prolaz. Ali ste sasvim sigurno vidjeli videozapise ogromnih valova kroz koje se krajnjom mukom probijaju veliki prekooceanski brodovi. Velika većina ovih snimaka snimljena je upravo u Drakevom prolazu.

Nažalost, mnogi su moreplovci tragično završili svoje putovanje u ovim nemirnim vodama na krajnjem jugu Južne Amerike. Drakeov prolaz je najuža vodena površina između Antarktika i bilo kojeg drugog kontinenta. Nalazi se između Tierra Del Fuego (arhipelag na najjužnijoj točki Cape Horna u Južnoj Americi) i antarktičkog otočja South Shetland.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Drakeov prolaz prvi su istražili Europljani kada je njime plovio španski moreplovac Francisco de Hoces 1525. godine. Međutim, englesko ime dolazi od Francesa Drakea, engleskog istraživača čiji je brod greškom ušao u prolaz nakon plovidbe kroz Magellanov prolaz.

Svi brodovi koji plove prema Antarktiku prolaze kroz Drakeov prolaz, jer je to najbrži način da dođu tamo (osim letenja). Mnoga ekspedicijska plovila i brodovi za krstarenje prolaze ovim vodama. Međutim, nemirne vode su tokom godina odnijele na dno nekoliko brodova.

Koliko je opasan Drakeov prolaz? Istraživači plove kroz Drakeov prolaz stotinama godina. Područje je poznato po nevjerojatno uzburkanom moru, što znači da je dosta brodova potonulo. Procjenjuje se da se u Drakeovom prolazu nalazi oko 800 brodova pri čemu je živote izgubilo oko 20.000 mornara.

Ukoliko vidite valove kvadratnog oblika brzo izađite iz vode: Evo zbog čega

Posljednja nesreća u Drakeovom prolazu dogodila se 2022. godine na kruzeru Viking. Val podivljalog mora razbio je prozor na putničkom brodu od kojeg su komadi stakla ubili 62-godišnju ženu, a još 4 putnika je zadobilo povrede. Srećom, ovakvi su incidenti danas su nevjerojatno rijetki s modernom tehnologijom plovidbe i tačnim vremenskim prognozama.

Posljednji potvrđeni brodolom u Drakeovom prolazu dogodio se 1819. godine španski brod San Telmo potonuo je dok je dovozio pojačanje Peruu u ratu za nezavisnost, a 644 osobe tragično su poginule u moru. Ako ste avanturističkog duha i želite krenuti na krstarenje Antarktikom, vjerojatno je sigurno, čak i ako pogodite loše vrijeme, prenosi Bljesak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak