Cijene su sve veće, a para sve manje: U Njemačkoj zabilježena ogromna poskupljenja

0
Radiosarajevo.ba
Cijene su sve veće, a para sve manje: U Njemačkoj zabilježena ogromna poskupljenja

Život u Njemačkoj je poskupio. Stopa inflacije ponovno je za 2,2 posto viša nego u aprilu prošle godine, izračunao je Zavod za statistiku.

To znači da je zaustavljen pad cijena koji je započeo početkom godine. Ekonomisti očekuju daljnji rast stope u sljedećim mjesecima.

Mnogi su poduzetnici najavili povećanje cijena, primjerice drogerije i ugostiteljstvo. Od marta do aprila potrošačke cijene porasle su za 0,5 posto.

Je li ljetovanje u Hrvatskoj postalo preskupo? Ovi su turisti pronašli alternativu na novoj lokaciji

Statističari su potvrdili preliminarne procjene koje su dali krajem aprila.

Sljedećih mjeseci može doći do poskupljenja energenata jer se od 1. aprila na grijanje i prirodni plin primjenjuje redovni PDV od 19 posto. Vlada je od oktobra 2022. godine smanjila porez zbog energetske krize na samo sedam posto.

Cijene energije za kućanstva u travnju su u prosjeku niže za 1,2 posto, znatno manje nego u ožujku, kada su pale za 2,7 posto. Grijanje je prošlog mjeseca već osjetno poskupjelo za 27,4 posto u odnosu na april 2023. godine.

Potrošači su hranu u travnju platili 0,5 posto skuplje nego godinu dana ranije, za razliku od marta kada je hrana pojeftinila 0,7 posto, piše Fenix Magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak