Donosimo tri vrijedna savjeta kako da sačuvate novac

0
Radiosarajevo.ba
Donosimo tri vrijedna savjeta kako da sačuvate novac
Fena / Ilustracija

Vjerovatno ste čuli uobičajene finansijske savjete kao što je održavanje budžeta i pokušaj da ne trošite više nego što zaradite. Ali drugi savjeti nisu toliko poznati koji vam mogu pomoći da uštedite mnogo novca i stvorite financijski zdrav život.

Mi vam donosimo tri, ne tako očigledna, savjeta kako sačuvati novac. 

Ponekad morate potrošiti više da biste uštedjeli više.

"Niska cijena lošeg proizvoda je zapravo užasna stvar jer ćete na kraju potrošiti više, na duge staze, da zamijenite jeftine stvari koje se lako lome", rekla je za HuffPost Andrea Woroch, stručnjakinja za potrošačke financije i budžet. "Fokusirajte se na kvalitet i trošite više ako to znači da će trajati."

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Woroch pokušava uštedjeti na kvalitetnoj robi kupujući rabljene za poznate brendove. Za artikle s velikim ulaznicama, ona preporučuje iskorištavanje maloprodajnih događaja (kao što je Amazon Prime Day) i kupovinu sezonskih artikala (poput namještaja za dvorište i zimske odjeće) na kraju sezone. Ostali savjeti: Učestvujte u besplatnim programima lojalnosti i potražite kupone na mreži prije kupovine.

Obratite posebnu pažnju čak i na male kupovine na izvodima vaše kreditne kartice

Kada pregledavate izvode svoje kreditne kartice, lako se fokusirati na veće troškove. Ali zapravo je ključno pregledati i manje stavke.

"Nije svaka lažna kupovina s četiri cifre," rekla je Sara Rathner, stručnjakinja za lične finansije u NerdWalletu, za HuffPost. "Često lopovi testiraju vašu karticu uz nekoliko kupovina od samo nekoliko dolara", dodaje ona.

Ove kupovine je lako previdjeti, a ako ih propustite, kasnije bi mogle uslijediti veće lažne naknade. Obratite veliku pažnju čak i na male kupovine na izvodima svoje kreditne kartice.

Rathner savjetuje da mjesečno provjeravate izvode svoje kreditne kartice, a ako vidite nešto što ne prepoznajete (čak i trošak od nekoliko dolara), to odmah prijavite kompaniji za izdavanje kreditne kartice.

Čuvajte se 'praktičnih metoda plaćanja', poput automatskog obnavljanja.

"Sada je u našem društvu izuzetno lako trošiti novac bez razmišljanja o tome", rekla je Anne Lester, autorka knjige 'Tvoj najbolji finansijski život'. "Možete se prijaviti za automatsko obnavljanje… vidite nešto slatko na Instagramu, idete tapnite i bum, kupili ste to."

Ali mogućnost kupovine stvari prelako može dovesti do nesvjesnog trošenja. Umjesto toga, Lester savjetuje da usporite i razmislite kako bi trošenje novca više bila svjesna odluka.

Jedan od načina na koji to radi je da uvijek kreira listu za kupovinu prije nego što ode u prodavnicu ili kupi artikle na mreži. Za online kupovinu, ona predlaže da jednom sedmično odvojite određeno vrijeme za kupovinu. Kada pregledavate svoju listu, zapitajte se: Da li mi je ovo zaista potrebno? Postoji li neki opipljiv trenutak kada znam da ću ovo iskoristiti? Samo sastavljanje liste će vam dati vremena da razmislite o tome da li se kupovina isplati.

Za pretplate može biti lako zaboraviti one koje su postavljene na "automatsko obnavljanje". Lester predlaže da povremeno radite 'čišćenje pretplate', pregledate sve svoje pretplate i otkažete one koje više ne koristite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije