Brzo se priprema i nije kompliciran: Kolač sa šljivama koji se topi u ustima

Radiosarajevo.ba
Brzo se priprema i nije kompliciran: Kolač sa šljivama koji se topi u ustima

Sezona je šljiva, tako da je ovaj period godine idealan da iskoristite ovo ukusno voće za izradu još ukusnijeg kolača.

Poznata kuharica Nataša Pralica, je na svom kanalu na YouTubeu objavila recept za kolač za šljivama koji je mnoge oduševio.

Osim što oduševljava, ovaj kolač nije kompliciran i brzo se priprema.

SASTOJCI:

TIJESTO

- 250 grama brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 100 grama šećera
- 100 grama margarina ili maslaca
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer

KREMA

- 1 puding od vanilije
- 400 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 200 gr kiselog vrhnja s 20 posto masnoće

OSTALO

- oko 500 grama šljiva
- 10 grama šećera
- 1 kašika cimeta
- šećer u prahu za posipati

PRIPREMA:

PRHKO TIJESTO

1. pomiješajte brašno s praškom za pecivo.

2. U zdjelu dodajte pripremljeno brašno i u sredini napravite udubinu.

3. Nastavite dodavati istopljeni i prohlađeni maslac ili margarin, šećer, jaje i vanilin šećer i sve pomiješajte kuhačom.

4. Dalje nastavite mijesiti rukom.

5. Trećinu tijesta odvojite, napravite lopticu i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak.

6. Preostali dio tijesta stavite na masni papir, zatim na njega postavite drugi masni papir i valjajte ga na dimenzije kalupa za pečenje. Možete povremeno rubove tijesta potiskivati ravnalom da bi dobili ravnije stranice.

7. Kalup za pečenje dimenzija 19x30 cm pouljite i pobrašnite.

8. Tijesto pomoću valjka prebacite u kalup za pečenje. Prstima lagano utapkajte rubove koliko je to potrebno.

PUDING KREMA OD VANILIJE

1. Operite šljive, raščetvorite ih i izvadite im koštice. To morate napraviti prije pripreme kreme jer se šljive slažu na vruću kremu.

2. Puding pomiješajte s malo mlijeka.

3. Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom stavite kuhati.

4. Kada mlijeko uzavre sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.

5. Vratite puding da se kuha.

6. Čim puding sklonite sa strane odmah umiješajte kiselo vrhnje.

7. Kremu odmah rasporedite po tijestu.

SLAGANJE

1. Posložite šljive na vruću kremu. Na kraju ih lagano utisnite.

2. Posipajte šećer preko šljiva...

3. ... a zatim cimet.

4. Tijesto izvadite iz hladnjaka i pomoću ribeža ga naribajte po šljivama.

5. Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 50 minuta.

6. Pečeni kolač ostavite da se ohladi.

7. Prije rezanja kolač po želji posipajte šećerom u prahu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak