Antarktika krije veliku tajnu? Otkrivena masivna vrata na Južnom polu

1
Radiosarajevo.ba

Na društvenim mrežama, posebno na TikToku, postavljen je video koji prikazuje navodna "vrata", što je potaknulo razne teorije, uključujući ideje o tome da se radi o kući Bigfoota ili napuštenoj letjelici iz serije Star Trek.

Jedan korisnik na Redditu primijetio je ovu neobičnu formaciju na tačnoj lokaciji i postavio pitanje: "Masivna vrata na Antarktiku?" Na to su se neki posmijali, sugerirajući da bi to mogla biti vrata s obrušene Boeinga, dok su drugi dodavali šale o mogućem natpisu na vratima.

John Smellie, profesor vulkanologije sa Univerziteta u Leicesteru, prokomentirao je ovu situaciju s dozom humora, naglašavajući koliko su te teorije zavjere zabavne. Ipak, naučnici su, nakon detaljnog pregleda, otkrili pravu prirodu ove strukture, koja nije bila toliko uzbudljiva kao što su se nadali mnogi.

Emotivna posveta drugarice Džejle Drapić: 'Vidim te svuda, ali ne mogu niti da te dodirnem'

Neobična struktura

Bethan Davies, profesorica glaciologije na Univerzitetu u Newcastleu, objasnila je da su "vrata" zapravo dio brzog morskog leda koji se formira uz obalu, okružen nizom otoka. "Ovo je santa leda koja se nasukala i otapa na tom mjestu", rekla je, napominjući kako se u toj regiji može primijetiti mnogo drugih ledenih formacija.

Profesor Martin Siegert s Imperial College London-a potvrdio je Daviesin uvid, objašnjavajući da se radi o procesu strujanja leda oko podvodnih prepreka, uz utjecaj otapanja i vjetrova koji pušu s leda. Prema njegovim riječima, fenomen je zanimljiv, ali nije ništa neobično za glaciološku nauku.

Smellie je zaključio svoj osvrt na ovu situaciju, naglašavajući kako je riječ o prirodnom fenomenu koji slučajno nalikuje na vrata. "S puno mašte, može se zamisliti da ova pojava izgleda poput vrata, ali to je zapravo samo prirodni oblik bez ikakvog razloga za zabrinutost", dodao je, piše Klik.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak