Zanimljiva priča sa Antarktika: Četiri žene odabrane da vode poštu i broje pingvine

0
Radiosarajevo.ba
Zanimljiva priča sa Antarktika: Četiri žene odabrane da vode poštu i broje pingvine
Foto: Twitter / Četiri žene će raditi u pošti na Antarktiku

Zanimljiva priča dolazi sa Antarktika, a objavio je američki CBS News, koji navodi da su četiri žene odabrane su za neobičan posao na Antarktiku – vođenje najjužnije pošte i brojanje pingvina.

Pošta Port Lockroy, koja služi i kao muzej, zatvorena je od početka pandemije COVID-19. U pripremi ponovnog otvaranja Port Lockroy, UK Antarctic Heritage Trust je objavio konkurs za četiri radna mjesta: vođa baze, upravnik pošte, menadžer trgovine i nadzornik divljih životinja.

Kako piše CBS News, primili su 4.000 prijava, ali četiri žene su izabrane da putuju 9.000 milja kako bi obavile posao: Clare Ballantyne, Mairi Hilton, Natalie Corbett i Lucy Bruzzone.

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH: Samo jedna tačka na dnevnom redu

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH: Samo jedna tačka na dnevnom redu

Na Galapagosu otkrivena vrlo neobična životinja

Na Galapagosu otkrivena vrlo neobična životinja

Vicky Inglis, koja je ranije tamo radila, vratit će se na 10 sedmica kao vođa tima kako bi im pomogla da se smjeste.

Tim će raditi pet mjeseci na ostrvu Goudier na Antarktičkom poluostrvu, napuštajući sve "kućne udobnosti".

Neće imati pitku vodu ili vodu za toalet, a nosit će se s temperaturama ispod nule.

Živjet će na skoro cjelodnevnom svjetlu, jer kontinent ima oko šest mjeseci dnevnog svjetla tokom ljetnjih mjeseci – od oktobra do februara – i šest mjeseci tame u zimskim mesecima, od marta do septembra.

Četiri žene će svoj prostor dijeliti s kolonijom pingvina, za koje će biti zaduženi da računaju kao dio napora zaštite životinja.

Žene će početi sa obukom ovog mjeseca, uključujući lekcije od "pingvinologa", a također će dobiti obuku prve pomoći na daljinu. Na Antarktiku će ostati do marta 2023. godine.

Clare Ballantyne je imenovana za upravnika pošte. Ona će biti zadužena za rad sa otprilike 80.000 razglednica koje se šalju iz Port Lockroya svake godine. Nedavno je magistrirala nauke o Zemlji i radila kao čistačica i pomoćnica u prodaji dok je bila na Univerzitetu Oksford.

"Najviše se radujem što ću zakoračiti na ostrvo Goudier i uživati ​​u kakofoniji i oštrom mirisu pingvina, pozadine glečera i planina Fief - i moći da ga zovem domom narednih nekoliko mjeseci", rekla je Ballantyne.

Clare Ballantyne, Mairi Hilton, Natalie Corbett i Lucy Bruzzone
Foto: Twitter : Clare Ballantyne, Mairi Hilton, Natalie Corbett i Lucy Bruzzone

Mairi Hilton je zadužena za monitoring divljih životinja. Ona će biti zadužena za prebrojavanje populacije pingvina i praćenje novih mladunaca i gnijezda. Hilton je nedavno stekao doktorat na konzervatorskoj biologiji u Australiji. Bila je na ekspedicijama istraživanja divljih životinja u peruanskoj Amazoniji i Trinidadu i Tobagu.

Natalie Corbett će biti menadžerica trgovine. Ona će se brinuti o suvenirnici koja se nalazi na kraju svijeta, koja može primiti do 18.000 posjetilaca tokom sezone. Ima iskustvo u maloprodaji i pokrenula je vlastiti posao, kreirajući ručno izrađene dodatke za kućne ljubimce inspirisane njena tri psa spasioca.

U programu uživo: Britansku voditeljicu vremenske prognoze ugrizao je pingvin!

U programu uživo: Britansku voditeljicu vremenske prognoze ugrizao je pingvin!

Corbett se udala u junu, ali će morati da ostavi muža. Rekla je da ovo tretira kao "solo medeni mjesec".

Lucy Bruzzone je vođa baze. Ona će upravljati timom, koordinirati sve posjete brodu i raditi s vođama ekspedicija. Prethodno je završila tromjesečnu arktičku ekspediciju na Svalbardu - području između Norveške i Sjevernog pola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije