Zuckerberg: Ako imate profil na Facebooku, neko je sigurno krao vaše podatke

Radiosarajevo.ba
Zuckerberg: Ako imate profil na Facebooku, neko je sigurno krao vaše podatke
Facebookov glavni čovjek Mark Zuckerberg objavio je kako svih 2.2 milijarde korisnika njegove društvene mreže mogu slobodno pretpostaviti da su njihovi javno dostupni podaci završili u rukama kompanija koje ih prodaju oglašivačima.

Ako ste mislili da samo američki korisnici Facebooka u zadnje vrijeme kukaju zbog krađe privatnih podataka, imamo vijest za vas.

Facebookov Mark Zuckerberg je jučer priznao da postoji ranjivost ugrađena u pretragu unutar Facebooka koja svakome omogućava da traži korisnike upisivanjem njihove email adrese.

 Korisnici, naravno, to trebaju odobriti, no problem je što je ta opcija u postavkama automatski uključena.

U blogu Mikea Schroepfera piše da je Facebook blago naglasio koliko daleko ovaj problem zapravo seže.

"Zlonamjerni pojedinci i grupe također su zlorabile ove opcije kako bi se domogli informacija upisivanjem telefonskih brojeva ili email adresa kojih su se domogli pretragom ili procesom povrata profila. Uzmemo li u obzir razmjer i sofisticiranost zabilježenih aktivnosti, uvjereni smo da je ovakva vrsta krađe zadesila većinu ljudi koji koriste Facebook.", piše u blogu.

Tokom razgovora sa predstavnicima medija, Zuckerberg je potvrdio propust rekavši: "Ako ste u bilo kojem trenu opcija pretrage putem emaila ili telefonskog broja ostavili uključenom, pretpostavljam da se neko garantirano domogao vaših informacija"

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak