Veliko naučno otkriće: Prvi put iskopan metal koji će u budućnosti biti veoma tražen, zašto?

2
Radiosarajevo.ba
Veliko naučno otkriće: Prvi put iskopan metal koji će u budućnosti biti veoma tražen, zašto?

Naučnici su otkrili rudu koja nikada prije nije dokumentovana i dali joj ime niobobaotit, ali tu nije kraj jer se ispostavilo da ona ima elemente kao što su: niobijum (Nb), barijum (Ba), titanijum (Ti), željezo (Fe) i hlorid (Cl), od kojih je prvi izuzetno tražen zbog svoje superprovodljivosti.

Do otkrića je došlo u rudniku Bajan Obo u Bautou, na sjeveru Kine. Da stvar bude interesantnija ovo je 17. nova ruda otkrivena u spomenutom ležištu i jedna od 150 u regionu.

Braonkasto-crne je boje, ali ono što je izdvaja jeste niobijum - metal svjetlosive boje, koji se dosta koristi u proizvonji čelika, ali i drugih legura, a može se naći i u akceleratorima čestica i drugoj opremi potrebnoj za rad naučnika.

Danas i oblačno i 25 stepeni: Objavljena prognoza do utorka - evo kad stižu pljuskovi i grmljavina

Kako je Kina do sada uvozila 95 posto ovog rijetkog elementa, smatra se da bi ovo otkriće moglo da zadovolji sve njene potrebe i da dovede do prestanka uvoza iz Brazila koji je najveći izvor - generalno rijetkih metala, dok se Kanada nalazi na drugom mjestu. 

S druge strane, naučnici ističu da bi ovo otkriće moglo da bude značajno i da će potražnja za niobijumom u budućnosti sigurno biti uvećana, jer se radi na razvoju niobijum-litijumskih i niobijum-grafenskih baterija

Ove baterije mogu smanjiti rizik od požara, ali se i pune daleko brže od litijumskih i traju duže. Najnovija istraživanja pokazuju da niobijum-grafenske baterije mogu da traju i do 30 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak