Učinite korištenje interneta sigurnijim: Ovo su koraci koje trebate poduzeti

0
Radiosarajevo.ba
Učinite korištenje interneta sigurnijim: Ovo su koraci koje trebate poduzeti

Uz toliko osjetljivih informacija koje se dijele preko interneta, svaki korisnik bi trebao obratiti pažnju na sigurnost tokom pregleda. U nastavku slijedi pet sigurnosnih mogućnosti internetskog browsera, koje bi svako trebao koristiti.

Nemojte dopustiti da vaš internetski browser automatski sprema lozinke

Nakon što posjetite neku internetsku stranicu i unesete podatke za prijavu, vaš browser može od vas zatražiti automatsko spremanje lozinke. Iako ovo olakšava stvari, ovo isto tako i donosi određene sigurnosne rizike.

Ako neko dobije pristup vašem uređaju, može pristupiti vašem računu bez lozinke. Stoga je sigurnije onemogućiti ovu mogućnosti i svaki puta ručno unijeti lozinku.

Uhapšen 22-godišnjak iz Kalesije: Prijetio da će raznijeti školu i policijsku stanicu!

Aktivirajte mogućnost koja onemogućuje praćenje ili ”Do Not Track”

Tokom pregledavanja internetskog sadržaja, internetski browser prikuplja informacije o vašem ponašanju na mreži i dijeli ih s oglašivačima. Zbog toga dobivate ciljane oglase, ovisno o onome što vas zanima i ovisno o vašoj historiji pregledavanja.

No kao rezultat toga, možete biti u opasnosti od krađe identiteta i neovlaštenom pristupu podacima. S obzirom na to da većina browsera sada ima opciju “Ne prati”, koja brani internetskim stranicama praćenje aktivnosti korisnika, dobro bi bilo uključiti ovu mogućnost.

Omogućite alat za blokiranje skočnih zaslona

Skočni prozori mali su prozori, koji se znaju pojaviti tokom pregledavanja internetskog sadržaja. Nezgodna stvar kod njih krije se u tome što vas mogu prevariti i navesti na klik na njih, što vas može odvesti na neke internetske stranice gdje ne želite biti, a isto tako može dovesti i do toga da na svoj računar preuzmete zlonamjerni kod, što naravno, jako ugrožava sigurnost.

Nakon klika, zlonamjerni softver može zaraziti vaš uređaj i ukrasti osjetljive informacije kao što su lični podaci, podatke za prijavu i financijski detalji. Neki vas skočni prozori preusmjeravaju na lažne web stranice koje izgledaju kao prave. Kako biste se zaštitili od ovih prijetnji, morate aktivirati blokator skočnih prozora u svom browseru.

Primijenite poboljšane postavke za zaštitu

Aktivnosti koje doprinose sigurnom pregledavanju internetskih stranica, kao što je redovito ažuriranje softvera, izbjegavanje sumnjivih veza i korištenje jakih lozinki, mogu vas zaštititi od većine prijetnji na mreži.

Ponekad te mjere nisu dovoljne. U svom browseru možete omogućiti postavke poboljšane zaštite za dodatnu sigurnost. Ova mogućnost će vas upozoriti na potencijalno opasne stranice i uočiti prijetnje koje Google možda nije otkrio. Ova mogućnost izvodi dubinsko skeniranje u potrazi za sumnjivim preuzimanjima i skenira sve Googleove usluge kada ste prijavljeni.

Kupujte kao milijarderi, ali na budžetu: Popularnost Temua raste, a evo šta građani BiH misle o tome

Kao rezultat toga, vaše postavke zaštite ostaju aktivne čak i ako promijenite računar ili browser za korištenje interneta. Kako biste aktivirali postavke za poboljšanu zaštitu, učinite sljedeće:

Uvijek pregledavajte internetski sadržaj koristeći sigurno pretraživanje tokom pregledavanja interneta, možete primijetiti malu ikonu lokota pored URL-a internetske stranice. Ova ikona označava da internetska stranica koristi sigurnu vezu koja se zove HTTPS (”Hypertext Transfer Protocol Secure”).

Ovakva veza pokazuje da su informacije koje se razmjenjuju između vašeg uređaja i web stranice kriptirane, što je dobar način zaštite. Omogućavanjem ove postavke u vašem browseru dodatno ćete se zaštititi tokom pregledavanja internetskog sadržaja.

Nakon aktivacije, vaš će browser koristiti HTTPS kad god je dostupan. Ako internetska stranica ne podržava HTTPS, primit ćete upozorenje prije nego što se ta stranica učita, piše PC Chip.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak