Nakon velikog kibernetičkog napada: Internet archive ponovno radi

0
Radiosarajevo.ba
Nakon velikog kibernetičkog napada: Internet archive ponovno radi
Foto: Pexels / Ilustracija

Internet arhiv se još uvijek bori da se oporavi od razornog kibernetičkog napada u toku septembra, a jedan dio arhiva se uspješno vratio.

Ali sa dobrim vijestima, dolaze i loše.

Jedna od dobrih je da je više usluga stranice sada na mreži. A loše je da hakeri koji su izvršili kibernetički napad sada imaju pristup internom sistemu elektronske pošte za korisničku podršku. 

Ubijeni policajac u Bosanskoj Krupi je otac bivšeg juniorskog reprezentativca BiH

Ubijeni policajac u Bosanskoj Krupi je otac bivšeg juniorskog reprezentativca BiH

U najnovijem ažuriranju dostupnosti svojih usluga, Internet Archive je izvijestio da su se njegova usluga Archive-It i stranica bloga vratili.

Ova usluga je zasnovana na pretplati koja omogućava organizacijama da izgrade velike kolekcije video zapisa, postova na društvenim mrežama i drugog digitalnog sadržaja, a stranica bloga omogućava vlasnicima sajta da komuniciraju sa njegovom ogromnom publikom.

Ostale usluge su također vraćene, nakon nastavka rada Wayback Machine u režimu samo za čitanje prije sedmicu dana:

"Wayback machine, Archive-It, skeniranje i pretraživanje nacionalne biblioteke su nastavljeni, kao i komunikacija putem e-pošte, bloga, službe za pomoć i društvenih medija", rekao je osnivač Internet Archive Bruster Kahle u blog postu prošle sedmice. "Naš tim radi danonoćno u različitim vremenskim zonama kako bi druge usluge vratio na mrežu. U narednim danima, više usluga će se nastaviti, a neke će početi u načinu samo za čitanje jer će potpuna restauracija trajati više vremena."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije