Kupujte kao milijarderi, ali na budžetu: Popularnost Temua raste, a evo šta građani BiH misle o tome

3
Radiosarajevo.ba
Kupujte kao milijarderi, ali na budžetu: Popularnost Temua raste, a evo šta građani BiH misle o tome
Foto: Pexels / Poznate aplikacije došle i u BiH

Svijet online kupovine je postao nezaobilazan dio našeg dnevnog života, a globalizacija nam je pomogla da nam stvari koje prije nisu bile dostupne na području država regiona i Bosne i Hercegovine, budu dostupne u samo par klikova. 

Popularnost Temu aplikacije počela je rapidno rasti krajem 2022. godine kada je proglašena najviše preuzimanom aplikacijom na App Store-u i Google Play-u u Sjedinjenim Američkim Državama, tek par mjeseci nakon što je napravljena. 

U septembru 2024. godine na globalnom nivou prema statistici, imao je oko 54 miliona pojedinačnih preuzimanja, a u toku oktobra oko 52 miliona pojedinačnih preuzimanja sa naznakom da je tek dvanaesti dan mjeseca. Trenutni podaci govore o 165 miliona pojedinačnih preuzimanja globalno u 2024. godini, a trendovi govore da se preuzimanja povećavaju u mjesecima pred kraj godine, pretpostavlja se zbog praznika. 

Ispovijest Vedrane Rudan: 'U četiri mjeseca moje bolesti ne može naći 15 minuta za mene'

Ispovijest Vedrane Rudan: 'U četiri mjeseca moje bolesti ne može naći 15 minuta za mene'

U Bosni i Hercegovini, na Google Play aplikaciji je jedna od najčešće preuzimanih aplikacija upravo Temu. 

Kako je nastao Temu?

Temu nastaje kao američki ogranak kineskog giganta e-trgovine Pinduoduo, koja je nastala 2015. godine, bazirajući se primarno na poljoprivrednu industriju, a primarna kompanija objema je PDD Holdings.

Temu tvrdi da, budući da šalje direktno kupcima i isključuje posrednike, može zadržati niske cijene i kupcima pružiti bolje iskustvo. Ipak, kao što ste mogli pretpostaviti, biti u mogućnosti prodati svoj asortiman proizvoda po tako niskim cijenama bez "ali" nije baš tako jednostavno. Kompanija je optužena za neke prilično sumnjive prakse i uključena je u neke kontroverze koje sve više budu tema korisnika i korisnica interneta u kontekstu ove aplikacije. 

Kontroverze oko Temua

Osim problema koje smo imali i sa AliExpressom kao što su neisporučeni paketi, ogromne poštarine, te pogrešne narudžbe jer korisnička podrška te radnje ne govori engleski dobro, Temu se suočava sa ozbiljnim optužbama, a čak preko njih 30 u prošloj godini je bilo predmetom u Birou za bolje poslovanje (Better Business Bureau, engleski). Trenutna ocjena za ovu aplikaciju na istom je 2,4 od 5, a CBS izvjestio da je Temu u potpunosti surađivao sa Biroom za bolje poslovanje na pritužbama korisnika i korisnica. 

Online shopping
Foto: Pexels: Online shopping

Kina je optužena od svjetske javnosti i organizacija za ljudska prava za progon više od milion Uyghura u Xinjiangu protiv njihove volje u posljednjih nekoliko godina. BBC je izvjestio u 2023. godini da regija koja proizvodi oko petine svjetskih rezervi pamuka, a veliki dio izvoza i proizvodnje tog pamuka je povezan sa prisilnim radom. 

Kina je odbacila optužbe o navodima za kršenje ljudskih prava, ali u nedostatku pune transparentnosti oko lanaca izvoza i uvoza iz republike Kine prema zapadnim zemljama i liberalnijim društvima, niske cijene proizvoda mogu biti povezane sa jeftinom radnom snagom, pa čak i prisilnim radom na teritorijama gdje su većina Uyghuri.
 
"Kad pogledate odakle Temu nabavlja svoju robu, možete vidjeti da su to područja za koja znamo da postoji upotreba Uyghurskog robovskog rada", rekla je Alicia Kearns, članica parlamenta Velike Britanije. "Moj zahtjev za Temu koji sam poslala pokazao bi nam lanac opskrbe. Pokažite nam da ne upotrebljavate Uyghur robovsku radnu snagu ", pozvala je u intervju za BBC. 

Online kupovina na aplikaciji Temu
Foto: Temu: Online kupovina na aplikaciji Temu

Još jedna kontroverza koja se pojavila jeste sakupljanje podataka građana i građanki sa tla Sjedinjenih Američkih Država, te Europske Unije.

TikTok bi već zbog istih sumnji mogao biti zabranjen u SAD-u, te se dovodi u sličan kontekst sa Temuom koji je, prema navodima Newsweeka "od korisnika i korisnica prikupljao podatke na nivou svih permisija telefona, što je u nekim slučajevima moguće i povezati sa instaliranjem zlonamjernih softwarea na korisničke uređaje". 

Uzimajući u obzir trenutnu političku polarizaciju između Kine i zapadnih sila, te prodora kineskih aplikacija na globalno internet tržište, vrijedno je porazmisliti o potencijalu korištenja ovakvog tipa softvera za skupljanje korisničkih podataka koji su dati u svrhe kupovine šnalica u obliku cvijeta.

Osim toga, bio je predmetom i hemijske kontrole proizvoda u Južnoj Koreji ranije u augustu 2024. godine, te se u izvještaju navelo da su "ulošci unutar sandala online trgovca Temu sadržavali količine žive jedanaest puta iznad dozvoljene granice".

Portparol Temu platforme, za portal Just Style, izjavio je da "prilikom zaprimanja obavještenja od lokalne vlade grada Seula, odmah smo pokrenuli istragu. Od jedanaest produkta, dva produkta - par cipela i šešira - bili su sa Temu platforme", te naveo da su "uklonili produkte sa javne stranice i podržavaju sisteme mjera i uslova za trgovce koji će osigurati izjednačenost sa sigurnosnim standardima i lokalnim regulacijama". 

Kako su građani BiH reagovali na Temu?

Online shopping
Foto: Pexels: Online shopping

Ako ste ikada koristili AliExpress, koncept Temua je poprilično sličan. 

Mnoštvo jeftinih proizvoda od kojih je teško izabrati samo jedan. Iako je AliExpress već odavno prisutan u BiH, građani su odlučili da isprobaju i ovu aplikaciju. 

Na komentarima o aplikaciji nalazi se dosta komentara, a neki od njih govore da je Temu "za svaku pohvalu. Niske cijene za kvalitet koji se dobija, a sviđa mi se što naručeni artikli se prikupe, te zajedno pošalju."

Jeftini proizvodi iz Kine
Foto: Temu: Jeftini proizvodi iz Kine

Drugi komentari govore da je "Super su ako nešto reklamira, odmah reaguju. Meni su jednom zaboravili artikl u paketu i kada sam ih nazvala i to rekla, odmah su mi poslali". 

Izgleda da građani i građanke BiH jako dobro reaguju na aplikaciju, a primarni razlog su niske cijene, dostupnost proizvoda i lakoća korištenja iste. 

Na dan 12. oktobra 2024. godine, Temu na Google Play storeu ima više od 5 miliona recenzija, a srednja ocjena iste je 4.5. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije