Amerika protiv TikToka: Suđenje koje bi moglo dovesti do zabrane popularne aplikacije

1
Radiosarajevo.ba
Amerika protiv TikToka: Suđenje koje bi moglo dovesti do zabrane popularne aplikacije
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Vlada SAD-a i TikTok će se u ponedjeljak suočiti na saveznom sudu dok počinju usmena izlaganja u važnom pravnom slučaju koji će odlučiti hoće li — ili kako će — popularna društvena mreža koju koristi skoro polovina svih Amerikanaca nastaviti raditi u zemlji.

Advokati s obje strane će se pojaviti pred panelom sudija na saveznom apelacionom sudu u Washingtonu. TikTok i njegova kineska matična kompanija ByteDance osporavaju američki zakon koji ih obavezuje da prekinu veze ili će biti suočeni s zabranom u SAD-u do sredine januara. Ova pravna bitka se očekuje da će stići do Vrhovnog suda SAD-a.

Zakon, koji je potpisao predsjednik Joe Biden u aprilu, predstavlja kulminaciju višegodišnjeg spora u Washingtonu oko aplikacije za dijeljenje kratkih video sadržaja, koju vlada vidi kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti zbog njenih veza s Kinom. Međutim, TikTok tvrdi da zakon krši Prvi amandman, dok drugi protivnici smatraju da odražava represije koje se ponekad viđaju u autoritarnim zemljama.

Penzioneri trenutno na sastanku sa delegacijom Vlade FBiH, pa izlaze na protest u Sarajevu

Penzioneri trenutno na sastanku sa delegacijom Vlade FBiH, pa izlaze na protest u Sarajevu

U sudskim dokumentima dostavljenim tokom ljeta, Ministarstvo pravde je naglasilo dva glavna razloga zabrinutosti vlade. Prvo, TikTok prikuplja ogromne količine podataka o korisnicima, uključujući osjetljive informacije o navikama gledanja, koje bi mogle dospjeti u ruke kineske vlade kroz prisilu. Drugo, SAD tvrdi da je vlastiti algoritam koji upravlja sadržajem na aplikaciji podložan manipulaciji od strane kineskih vlasti, koje ga mogu koristiti za oblikovanje sadržaja na platformi na način koji je teško otkriti.

TikTok je više puta izjavio da ne dijeli podatke o američkim korisnicima s kineskom vladom i da zabrinutosti koje je vlada iznijela nikada nisu potvrđene. U sudskim dokumentima, advokati TikToka i njegove matične kompanije su tvrdili da su članovi Kongresa pokušali kazniti platformu na osnovu propagande koju su percipirali na TikToku. Kompanije su također tvrdile da je prodaja nemoguća i da bi aplikacija morala biti ugašena do 19. januara ako sudovi ne blokiraju zakon.

SAD ponovo tužio TikTok: 'Koriste privatne podatke male djece'

SAD ponovo tužio TikTok: 'Koriste privatne podatke male djece'

U jednom od cenzurisanih izjava dostavljenih krajem jula, Ministarstvo pravde je tvrdilo da je TikTok primao upute od kineske vlade o sadržaju na svojoj platformi, bez dodatnih detalja o tome kada ili zašto su se ti incidenti dogodili. Casey Blackburn, viši američki obavještajni zvaničnik, napisao je u pravnom izjavi da su ByteDance i TikTok "preduzeli mjere u odgovoru" na zahtjeve kineske vlade "da cenzurišu sadržaj izvan Kine." Iako obavještajna zajednica nije imala "informacije" da se ovo dogodilo na platformi koju upravlja TikTok u SAD-u, Blackburn je rekao da postoji rizik da bi se to moglo "možda" dogoditi.

U zasebnom dokumentu dostavljenom sudu, DOJ je rekao da SAD "nije dužan čekati dok strani protivnik ne preduzme specifične štetne mjere prije nego što odgovori na takvu prijetnju."

Međutim, kompanije tvrde da je vlada mogla primiti prilagođeniji pristup za rješavanje svojih zabrinutosti.

Tokom pregovora s administracijom Bidena prije više od dvije godine, TikTok je vladi predstavio nacrt ugovora od 90 stranica koji omogućava trećoj strani da nadgleda algoritam platforme, prakse moderiranja sadržaja i druge programe. TikTok tvrdi da je potrošio više od 2 milijarde dolara da dobrovoljno implementira neke od tih mjera, uključujući skladištenje podataka američkih korisnika na serverima koje kontroliše tehnološki gigant Oracle. Međutim, kaže da sporazum nije postignut jer su vladini zvaničnici suštinski napustili pregovarački stol u avgustu 2022.

Zvaničnici Ministarstva pravde su tvrdili da je usklađivanje s nacrtom ugovora nemoguće, ili bi zahtijevalo opsežne resurse, zbog veličine i tehničke složenosti TikToka. Ministarstvo pravde je također reklo da bi jedino rješenje za zabrinutosti vlade bilo prekinuti veze između TikToka i ByteDance zbog propusnih odnosa između kineske vlade i kineskih kompanija.

Međutim, neki posmatrači su se zapitali da li bi takav potez ubrzao takozvano "odvajanje" između SAD-a i njegovog strateškog rivala u trenutku kada druge kineske kompanije, kao što su Shein i Temu, također pravi veliki uticaj na Zapadu. Prošle sedmice, administracija Bidena je predložila pravila koja bi se obračunala s proizvodima koji su oslobođeni carine i koji se direktno šalju iz Kine.

TikTok trend koji porodicama slama srca: 'Djeca mogu imati teške posljedice, a ni smrt nije rijetka'

TikTok trend koji porodicama slama srca: 'Djeca mogu imati teške posljedice, a ni smrt nije rijetka'

Sa svoje strane, ByteDance je javno izjavio da TikTok nije na prodaju. Međutim, to nije spriječilo neke investitore, uključujući bivšeg ministra finansija Stevena Mnuchina i milijardera Franka McCourta, da najave ponude za kupovinu platforme. Međutim, čak i ako bi takva prodaja došla do realizacije, najverovatnije bi bila bez cijenjenog algoritma TikToka, što ostavlja veliko pitanje o tome da li bi platforma bila sposobna pružiti vrste personaliziranih videa koje korisnici očekuju.

Političke prilike u ovom pitanju se razvijaju na nekonvencionalne načine.

Zakon, koji je prošao uz bipartisan odobrenje u Kongresu, naišao je na otpor od nekih progresivnih i republikanskih zakonodavaca koji su izrazili zabrinutost zbog davanja vladi moći da zabrani platformu koju koristi 170 miliona Amerikanaca. Bivši predsjednik Donald Trump, koji je pokušao zabraniti TikTok dok je bio na vlasti, sada se protivi zabrani jer bi to pomoglo njegovom rivalu, Facebooku, platformi koju Trump i dalje kritikuje zbog gubitka na izborima 2020.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije