TikTok trend koji porodicama slama srca: 'Djeca mogu imati teške posljedice, a ni smrt nije rijetka'

1
Radiosarajevo.ba
TikTok trend koji porodicama slama srca: 'Djeca mogu imati teške posljedice, a ni smrt nije rijetka'
Foto: Pexels / TikTok, Ilustracija

Čini se da se novi trendovi na društvenim mrežama pojavljuju svakodnevno, a samo oni najpopularniji opstaju i prolaze test vremena.

Jedan od trendova koji je stekao popularnost izaziva veliku zabrinutost jer je doveo do hospitalizacije djece, a u najgorim slučajevima i do smrtnog ishoda.

Riječ je o "chromingu", trendu koji slama srca porodicama širom svijeta jer sve više djece sudjeluje u toj opasnoj praksi. Ovo nije zabavni ples ili viralni zvuk uz koji se mimika, već nešto daleko ozbiljnije – inhaliranje opasnih hemikalija.

Konferencija "Sfera 2024: Otvori u građevinarstvu" uskoro u Sarajevu

Konferencija "Sfera 2024: Otvori u građevinarstvu" uskoro u Sarajevu

Poznato i kao "huffing" ili "sniffing", ovaj trend uključuje udisanje sadržaja iz aerosolnih limenki, boja ili sredstava za čišćenje, da bi se postigao osjećaj "euforije".

Ovaj smrtonosni trend odnio je život Tommie-Lee Billingtona iz Lancastera u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je preminuo sa samo 11 godina. Također, 13-godišnja Australijanka Esra Haynes umrla je nakon srčanog zastoja neposredno nakon udisanja opasnih hemikalija.

@dailymailuk

The family of an 11-year-old boy who died after attempting the ‘chroming’ trend have warned other parents about the challenge which can have fatal consequences #shocking #fatality #rip #restinpeace #tiktoktrend #trending #socialmedia #chroming

♬ original sound - Daily Mail UK

Prije samo nekoliko dana, 12-godišnji Cesar Watson-King iz Doncastera jedva je izbjegao smrt nakon sudjelovanja u tom trendu.

Unatoč očiglednim opasnostima, LADbible je razgovarao s jednim liječnikom kako bi saznao što točno "chroming" radi vašem tijelu i zašto je toliko štetan za vaše zdravlje.

Michael McKinney, američki liječnik specijaliziran za zloupotrebu supstanci i javno zdravstvo, otkrio je kakve opasnosti uzrokuje "chroming".

"Kada se udišu, ove hemikalije mogu uzrokovati trenutna i dugoročna oštećenja", rekao je Dr. McKinney.

"Ne završavaju svi sudionici ovog trenda u bolnici ili tragično preminu. Ipak, to ne znači da nisu povrijeđeni", naglašava dr. McKinney.

Jedna od najvećih briga je da hemikalije koje se udišu mogu imati strašan uticaj na mozak i budući razvoj, s obzirom na to da su mnogi koji sudjeluju u ovom trendu vrlo mladi, u predpubertetu ili tijekom puberteta.

"Te toksične hemikalije mogu prodrijeti kroz krvno-moždanu barijeru i na taj način oštetiti mozak, što može dovesti do problema s učenjem kod pogođene djece", dodao je.

Dr. McKinney napominje da mladi koji krenu putem "chrominga" mogu razviti ovisnost o euforiji koju im ovaj ekstremni čin pruža. Kao rezultat toga, postoji strah da bi mogli tražiti slične ili još gore načine kako bi došli do drugih euforičnih stanja, čime se dovode u još veću opasnost.

"Neki korisnici razviju psihološku ovisnost o supstanci kako bi postigli euforiju, zbog čega je koriste iznova i iznova, izlažući se riziku od predoziranja, povređivanja ili razvoja ozbiljnih psihičkih poremećaja", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije