Terapija matičnim ćelijama donosi novu nadu mačkama kojima prijeti gubitak vida

0
Anadolija

Mačka po imenu Lokum kojoj je dijagnostifikovana progresivna atrofija mrežnice (PRA), postepena progresivna degeneracija fotoreceptorskih stanica u retini, uzrokujući postepeni gubitak vida, počela je pokazivati ​​poboljšanje nakon dvije doze terapije matičnim ćelijama u razmaku od dvije nedjelje.

Ayse Alkan, koja je petogodišnjeg ljubimca usvojila sa ulice, primijetila je problem sa fokusom kod Lokuma i odvela je mačku veterinaru. Prilikom pregleda, Lokumu je dijagnosticirana PRA. Ayse Alkan je bila obaviještena da za bolest nema lijeka i da će njena mačka na kraju oslijepiti.

U potrazi za rješenjem, ona je otkrila da se terapija matičnim ćelijama, koja se obično koristi za liječenje ljudi, od nedavno primjenjuje i na životinjama.

FUCZ saopštio: Zasad nepotvrđene informacije kažu da ima pet žrtava nevremena u Jablanici

Nakon toga, konsultovala je veterinara Cema Perka.

Perk je Lokumu dao dvije doze terapije matičnim ćelijama u intervalu od dvije sedmice.

Nakon tretmana uočeno je da se Lokumova sposobnost prepoznavanja objekata poboljšala i da je vidljiv napredak.

Uspjeh u ortopedskim slučajevima

Perk je za Anadolu rekao da je Lokum dobro i da tretman treba ponavljati svake godine.

Napomenuo je da je Lokum imao simptome poput udaranja u predmete, poteškoća u opažanju stvari, ispoljavanja plašljivog ponašanja u mraku i abnormalnog širenja zjenica.

FOTO: AA: Mačka Lokum

Perk je rekao da je klinika na kojoj je Lokum dijagnosticiran PRA obavijestila vlasnika da nema lijeka, ali da se uvođenjem terapije matičnim stanicama u veterinarsku medicinu ovo stanje sada može liječiti.

Rekao je da je ovo prvi put da je terapija matičnim ćelijama primijenjena na mačku u Turkiye.

"Cilj je primjetiti bolest u fazi kada se zjenice šire i životinja se boji mraka i spriječiti njeno napredovanje kroz tretman matičnim ćelijama", rekao je on.

"Kao što smo vidjeli veliki uspjeh u ortopedskim slučajevima, primijetili smo obećavajući razvoj u ovom slučaju, gdje smo prvi put dali dvije doze", dodao je on.

Nada za liječenje sljepila

Perk je rekao da PRA, koja se javlja kod mačaka i pasa, karakteriše slabljenje funkcije mrežnice i kasniji razvoj sljepila.

FOTO: AA: Mačka Lokum

"Od 2020. godine, nakon uspješne primjene lokalnih terapija matičnim ćelijama u ortopedskim i neurološkim slučajevima i opštim hirurškim stanjima u veterinarskoj medicini, prvi put smo u Turkiye dali matične ćelije mačjem oku“, rekao je on.

"Ova 'intravitrealna' injekcija stiže do mrežnice pod jednostavnom anestezijom. Ova aplikacija je postala svjetionik nade u liječenju sljepoće. Kod Lokumua, koji je dvaput primio tretman, primijetili smo pozitivne pomake, kao što je poboljšanje smanjenog zjeničkog refleksa - što znači refleks za suženje i proširenje zjenice - i bolje stanje krvnih sudova mrežnjače nakon pregleda oftalmoskopom", dodao je.

Prema njegovim riječima ova moderna metoda liječenja matičnim stanicama mogla bi biti tračak nade za životinje koje pate od PRA i u opasnosti su da oslijepe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak