Nama je malo, a njima mnogo: Kako pomoći uličnim životinjama tokom ljeta

0
Radiosarajevo.ba
Nama je malo, a njima mnogo: Kako pomoći uličnim životinjama tokom ljeta
Foto: PIxabay / Ulične životinje trebaju našu pomoć

Paklene vrućine utječu na ljude, ali i na životinje. Ulične životinje su one koje najviše trebaju pomoć, posebno u pronalasku pitke vode ili hrane. Donosimo vam savjete kako im pomoći da lakše prebrode ljeto. 

Temperature ljeti često dostižu i do 40 stepeni, što sa sobom donosi mnogobrojne izazove pred napuštene i divlje životinje. Mnoge od njih imaju zdravstvene poteškoće uzrokovane vrućinom, kao što su dehidracija i toplotni udari, ali se, posebno u gradskim sredinama, teško snalaze za pitku vodu i hranu. 

Donosimo vam korisne savjete kako pomoći uličnim životinjama, a u aktivnosti možete uključiti i djecu koja će biti pomagači i educirati se o važnosti brige za okolinu. 

U hotelu u Hrvatskoj se šire salmonela i Escherichia coli: 30-ak djece završilo u bolnici

U hotelu u Hrvatskoj se šire salmonela i Escherichia coli: 30-ak djece završilo u bolnici

1. Ostavite zdjelice sa vodom 

Dehidracija je jedan od vodećih zdravstvenih problema tokom ljeta s kojima se životinje suočavaju. Dostupnost svježe i pitke vode u urbanim sredinama je sve manja, a životinje nerijetko umiru zbog nemogućnosti pronalaska izvora vode. Ispred svojih ulaza, ostavite zdjelicu sa vodom i pomozite pticama, psima i mačkama da imaju cjelodnevnu hidraciju. 

2. Pružite im sklonište

Sklonište za ulične životinje se najviše spominje zimi, ali važnost istog je neminovna i u ljetnom periodu kada su životinje u potrazi za hladom. Ukoliko imate mogućnost, postavljanjem kartonskih kućica koje će praviti hlad u toku dana osigurat će sklonište d vrućine, ali i prostor gdje životinje mogu spavati tokom noći. 

3. Podignite svijest

Životinje su sastavni dio naših života i svijet bez njih bi izgledao manje šarolik. Podstičite važnost brige o životinjama, kako domaćim, tako i divljim, te se informišite i promovišite važnost očuvanja biodiverziteta u vašim zajednicama. Ugrožene vrste i divlje životinje u urbanim sredinama, sve više dobijaju na važnosti, te posvećenost njihovom opstanku predstavlja jedan od ključnih ekoloških ciljeva. 

Uz ove savjete, vaš život će postati bogatiji za svakodnevne posjetioce sa ulice koji će, zasigurno, biti zahvalni na humanoj gesti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije