Naučnici šokirani: ‘Ovo nije zabilježeno u 10.000 godina, već sutra moguća globalna katastrofa'

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici šokirani: ‘Ovo nije zabilježeno u 10.000 godina, već sutra moguća globalna katastrofa'

Struje Atlantskog oceana opasno su oslabile, a to je "izrazito loša vijest za klimatski sustav i čovječanstvo", navodi se u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Science Advances.

Koristeći računalne modele i arhivske podatke, istraživači su razvili indikatore koji ih na vrijeme mogu upozoriti na potencijalni slom Amoca, cirkulacije ogromnog sistema atlantskih oceanskih struja, inače ključne komponenta u zaštiti od klimatskih promjena. Naučnici svjedoče kako su ostali šokirani rezultatima.

Naime, modeli prognoziraju kako ćemo posljedice osjetiti puno ranije no što je itko mislio, piše Guardian.

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

Na putu smo prema promjeni strujanja oceana kakva nije zabilježena više od 10.000 godina i imala bi strašne implikacije za velike dijelove svijeta, upozoravaju naučnici.

Šta je Amoc?

Amoc, je sistem snažnih oceanskih struja, koji prenosi bitan udio toplinske energije iz tropskih zemljopisnih širina i južne polutke na sjeverni Atlantski ocean, gdje se toplina prenosi u atmosferu.Taj proces znatno usporava utjecaj globalnog zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem.

Kada bi on dodatno oslabio, razina mora u Atlantiku porasla bi za metar, poplavivši mnoge gradove blizu oceana. Južna bi hemisfera postala toplija, a Europa se dramatično ohladila i imala bi manje oborina. Kvaka je u tome što bi promjene nastupile 10 puta brže nego sada i učinile prilagodbu za život gotovo nemogućom.

[related]https://twitter.com/guardian/status/1756180670089510965[/related]

Amoc je prvenstveno narušen ubrzanim topljenjem grenlandskih ledenjaka i arktičkih ledenih ploča, a od 1950. do danas je oslabio 15 posto i nalazi se u najslabijem stanju u više od tisućljeća, pokazalo je nekoliko istraživanja.

Do sada nije postojao konsenzus o tome koliko je situacija ozbiljna. Jedno istraživanje od prošle godine, temeljeno na promjenama u temperaturama površine mora, sugeriralo je da bi se točka preokreta mogla dogoditi između 2025. i 2095. Britanski meteorološki ured poručio je da su velike i brze promjene u Amocu "vrlo malo vjerojatne" u 21. stoljeću.

Upozorenje čovječanstvu: 'Ovo se nije dogodilo 100.000 godina, naš planet je prošao ključni prag'

No gore spomenuto, posljednje istraživanje, provedeno u južnom dijelu Atlantskog oceana, između Cape Towna i Buenos Airesa, otkriva kako je iznenadni kolaps sustava moguć bilo koji trenutak u narednih sto godina.

"Nemamo dovoljno podataka - hoće li se to dogoditi sljedeće godine ili u nadolazećem stoljeću, ali kada se dogodi, promjene su nepovratne. Bit će razorno. Klimatske promjene moramo shvatiti ozbiljno ", poručio je René van Westen sa sveučilišta u nizozemskom Utrechtu, koji je vodio istraživanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak