Fascinantno otkriće: Naučnici pronašli nešto što je staro oko 90.000 godina - evo o čemu se radi

0
Radiosarajevo.ba
Fascinantno otkriće: Naučnici pronašli nešto što je staro oko 90.000 godina - evo o čemu se radi
Foto: Scientific Reports / Otisci stopala

Arheolozi u Maroku su otkrili više od 80 ljudskih otisaka stopala koji datiraju oko 100.000 godina unazad i vjeruje se da su najstariji u Sjevernoj Africi.

Otisci stopala, vjerovatno ostavljeni od strane pet Homo sapiensa, uključujući djecu, otkriveni su na obali Larachea, grada udaljenog 90 kilometara južno od Tangiera, od strane arheologa iz Maroka, Španije, Francuske i Njemačke.

"Ova grupa je prelazila plažu prema moru, vjerovatno u potrazi za hranom i školjkama," rekao je Anass Sedrati, kustos na arheološkom nalazištu Lixus Larache, za AFP.

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

"Vjerovatno su bili ribari ili sakupljači."

Istraživači čije je istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Nature u januaru, rekli su da su otisci stopala neki od najbolje očuvanih ljudskih tragova na svijetu i najstariji u Sjevernoj Africi i južnom Mediteranu.

"Ova otkrića su napravljena tokom terenske misije u julu 2022. godine, kao dio naučnog istraživačkog projekta o porijeklu i dinamici stijena rasutih dužinom obale," rekli su istraživači koje predvodi Francuski univerzitet Bretagne Sud.

Otisci stopala

Godine 2017. pronađeni su ostaci Homo sapiensa koji datiraju 300.000 godina unazad u sjeverozapadnom Maroku, otkriće koje je pomaklo procijenjeni početak ljudske vrste za 100.000 godina.

Otisci stopala u Laracheu bili su dodatni dokaz o važnosti regije u ljudskoj historiji, rekao je Anass Sedrati, ističući da su također pronađeni tragovi životinja.

"Moramo sačuvati ovo izuzetno naslijeđe, čak i ako je ugroženo porastom nivoa mora i olujama," rekao je Mouncef Sedrati, vođa istraživačkog projekta, javlja sciencealert.

Otisci stopala

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije