Misteriozne Nazca linije: AI otkrio 303 nove, među njima orka koja nosi oružje i vanzemaljske figure

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozne Nazca linije: AI otkrio 303 nove, među njima orka koja nosi oružje i vanzemaljske figure

Naučnici su otkrili više od 300 do sada neviđenih Nazca linija u Peruu — uključujući humanoidne figure koje izgledaju kao da su vanzemaljskog porijekla, razne oblike poput životinja, među kojima i iznenađujuće dobro naoružanu orku.

Ovaj novi skup otkrića pronađen je u samo šest mjeseci uz pomoć umjetne inteligencije (AI) i gotovo udvostručuje broj poznatih geoglifova u regionu.

Nazca linije su grupa velikih geoglifova koje su izradili ljudi, a nalaze se na otprilike 1440 kvadratnih kilometara područja Nazca pustinje u Peruu. Ova drevna umjetnička djela vjerovatno su stvorena između 200. p.n.e. i 500. n.e. od strane članova preinkanske civilizacije poznate kao Nazca, koji su uklonili gornje slojeve crvenih kamenčića pustinje kako bi otkrili dijelove svjetlijeg zemljišta u širokom spektru različitih oblika i veličina.

Vanredni izbori u Podgorici i Kotoru: Najniža izlaznost u proteklih deset godina

Istraživači su već pronašli oko 430 Nazca linija od kada su misteriozni oblici ponovo otkriveni od strane putnika u avionu 1920-ih godina. Većina ovih geoglifova identifikovana je u zadnjih 20 godina zahvaljujući napretku u satelitskoj tehnologiji. Međutim, brzina kojom se otkrivaju nove linije počela je usporavati, a istraživači sumnjaju da su preostali oblici previše slabi da bi ih ljudsko oko lako uočilo.

U novom istraživanju, objavljenom u ponedjeljak, 23. septembra u časopisu PNAS, istraživači su koristili model umjetne inteligencije koji je obučen da prepoznaje slabe konture geoglifova, kako bi pretražili satelitske slike Nazca pustinje i otkrili propuštene oblike.

UNESCO izdao zabrinjavajuće upozorenje o umjetnoj inteligenciji: Prisutno falsificiranje historije

Ovaj model, koji može prepoznati linije 20 puta brže od ljudi, generisao je listu potencijalnih Nazca linija koje su istraživači dalje ispitivali, uključujući i one na mjestima gdje prethodno nisu uočene. Između septembra 2022. i februara 2023. godine, istraživači su posjetili neka od ovih mjesta i uspjeli su da potvrde da je 303 od njih stvarno geoglif.

Nove linije uključivale su apstraktne humanoide, "odrubljene glave," domaće životinje, ribu, ptice, mačke, potencijalnu "ceremonijalnu scenu" i interakcije između ljudi i životinja, naveli su istraživači u radu. Najbizarniji oblik je vjerovatno orka koja nosi oružje duga 22 metra.

Novo istraživanje već je pomoglo u isticanju ključnih razlika između dvije glavne vrste Nazca linija: geoglifova tipa reljefa, koji su manji i složeniji, i geoglifova tipa linija, koji pokrivaju veće površine i koriste više pravih linija.

Studija je pokazala da većina poznatih geoglifova tipa reljefa (82%) prikazuje ljude ili domaće životinje, dok većina geoglifova tipa linija (64%) prikazuje divlje životinje, poput ptica i kitova.

Drugo, tim je uočio da su slike tipa reljefa bliže historijskim stazama, što sugeriše da su bile namijenjene posmatračima koji prolaze pored njih. S druge strane, geoglifovi tipa linija su ravnomjerno raspoređeni jedni od drugih, što ukazuje na to da su "vjerovatno građeni i korišteni na zajedničkom nivou za ritualne aktivnosti," napisali su istraživači.

AI je iz novog istraživanja već identifikovao stotine drugih potencijalnih geoglifova koje tim nije imao vremena da procijeni u ovom istraživanju. Kao rezultat toga, istraživači procijenjuju da će pronaći oko 250 dodatnih Nazca linija kada budu posjetili ova mjesta u narednih nekoliko godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak