Istraživači otvorili grobnicu staru 2.000 godina: Ono što su otkrili ih je fasciniralo

0
Radiosarajevo.ba
Istraživači otvorili grobnicu staru 2.000 godina: Ono što su otkrili ih je fasciniralo
Foto: Pexels / Ilustracija/Arheolog

Arheolozi koji istražuju "Grobnicu Kerbera" u Giuglianu, kod Napulja, otkrili su 2.000 godina star sarkofag, ali ovo nije početak horor priče, već vanredno arheološko otkriće. U sarkofagu je pronađeno nevjerovatno dobro očuvano tijelo umotano u plašt.

Tim arheologa, predvođen dr. Simonom Formolom, koristio je mikrokamere za istraživanje grobnice prije nego što su pronašli prolaz koji ih je doveo do sarkofaga koji je ostao zapečaćen hiljadama godina. Prema prevedenoj izjavi, pronađeno tijelo je u "izvrsnom stanju očuvanosti". Moguće je da su klimatski uslovi u grobnici pomogli u očuvanju tijela, mineralizirajući plašt.

U grobnici su također pronađeni različiti predmeti, uključujući posude za masti (poznate kao unguentaria) i alate za čišćenje tijela (strigili), koji su se koristili za struganje prljavštine, znoja i ulja s tijela. S obzirom na bogatstvo ovih nalaza i pažnju posvećenu pokojniku, vjerovatno je da tijelo pripada osnivaču porodice za koju je mauzolej izgrađen.

Parkirao se gdje ne treba: Vlasnik kuće se osvetio vozaču, pogledajte koju mu je poruku ostavio

Parkirao se gdje ne treba: Vlasnik kuće se osvetio vozaču, pogledajte koju mu je poruku ostavio

Šta su otkrili unutra

"Grobnica Kerbera" otkrivena je prošle godine na nalazištu nekropole blizu Napulja. Ime je dobila po bogatim i živopisnim freskama troglavog čuvara Podzemlja, Kerbera, koje su oslikane na njenim zidovima. Od otkrića, istraživači kontinuirano analiziraju sadržaj grobnice, što ih je dovelo do ovog posebnog sarkofaga.

Istraživači pronašli predmet star 2.000 godina: Šokirali su se kada su vidjeli ko se nalazi na njemu

Istraživači pronašli predmet star 2.000 godina: Šokirali su se kada su vidjeli ko se nalazi na njemu

"Grobnica Kerbera nastavlja pružati vrijedne informacije o teritoriju Flegreja blizu Liternuma, proširujući znanje o prošlosti i nudeći mogućnosti za multidisciplinarna istraživanja", objasnio je nadzornik Mariano Nuzzo u prevedenoj izjavi.

"Tokom posljednjih mjeseci, laboratorijske analize uzoraka uzetih s inhumacija i ležišta tijela dale su znatnu količinu podataka o tretmanu tijela pokojnika i pogrebnom ritualu, značajno obogaćujući panoramu našeg znanja".

Kako je tijelo očuvano?

Iskopavanje predstavlja veliki interdisciplinarni napor, u kojem učestvuju arheolozi, tehničari, antropolozi, kemičari i paleobotaničari, svaki doprinoseći uvidima i podacima koji otkrivaju tajne ovog fascinantnog nalazišta.

Posebno se analizira tkanina korištena za umotavanje tijela kako bi se odredila njena struktura, vrsta pređe i kvaliteta. Nadaju se da će to otkriti više kulturnih i društvenih informacija o osobi koju prekriva.

Analiza peludi iz boca pronađenih u grobnici sugeriše da je tijelo možda tretirano kremama na bazi Chenopodiuma (lobode) i pelina, što je moglo pomoći u očuvanju. Tim trenutno čeka rezultate DNK analize za dodatne informacije.

Šira nekropola u kojoj se nalazi grobnica već je poznata po važnim antičkim ukopima, mnogi od kojih datiraju iz vremena Rimske Republike i Rimskog Carstva. Kako izlaze nove informacije iz ove grobnice, saznajemo sve više o životima i smrtima njezinih tajanstvenih stanovnika, piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije