Istraživači pronašli predmet star 2.000 godina: Šokirali su se kada su vidjeli ko se nalazi na njemu

0
Radiosarajevo.ba
Istraživači pronašli predmet star 2.000 godina: Šokirali su se kada su vidjeli ko se nalazi na njemu
Foto: Printscreen / Predmet sa likom Aleksandra Velikog

Dvojica lovaca na blago, Finn Ibsen i Lars Danielsen, pronašli su bronzani portret Aleksandra Velikog dok su provodili istraživanja s detektorima metala u blizini Ringsteda, grada na danskom otoku Zelandu. Nakon otkrića, artefakt su predali Muzeju zapadnog Zelanda.

Bronzana armatura, koja mjeri otprilike 2,7 centimetara u razmjeru, izrađena je od bronzane legure i sadrži ugravirani portret muškarca s valovitom kosom koji nosi krunu od uvijenih ovnovih rogova.

Prema izjavi Muzeja zapadnog Zelanda, upravo ta karakteristika odmah je dala naslutiti da je riječ o Aleksandru Velikom, legendarnom vođi antičkog kraljevstva Makedonije, čije se carstvo protezalo od Balkana do današnjeg Pakistana do njegove smrti u dobi od 32 godine.

Četvrti dan: Nastavljena potraga za rudarom Asimom Šehanovićem

Četvrti dan: Nastavljena potraga za rudarom Asimom Šehanovićem

Freerk Oldenburger, arheolog iz Muzeja zapadnog Zelanda, izjavio je za Live Science da komad ima tipične karakteristike Aleksandra Velikog, poput njegove prepoznatljive, valovite kose i ovnovih rogova. "Slika je skoro identična drugoj bronzanoj armaturi pronađenoj prije nekoliko godina koja sadrži isti stilizirani prikaz," dodao je Oldenburger.

Raniji pronalazak slične armature bio je na Jutlandu u Danskoj, sakriven među zalihama oružja. Vjerovatno je služila kao ukras na srebrenom štitu, kao znak prestiža i snage. Oldenburger je rekao: "Ovaj je komad prilično izvanredan. Kad se pojavio na mom stolu, gotovo sam pao sa stolca jer je gotovo identičan kao onaj ranije, ali ovaj je nešto grublji i izrađen je od lijevanog bronzanog metala, a ne od pozlaćenog srebra".

Predmet sa likom Aleksandra Velikog

Bronzana legura također sadrži visok nivo olova i napravljena je koristeći leguru koja se često nalazi u rimskim bronzanim statuama, što sugeriše da je možda statueta rastopljena kako bi se napravio ovaj portret. Iako arheolozi još nisu sigurni u tačnu funkciju ovog artefakta, vjeruju da potječe iz oko 200. n.e.i mogao je biti korišten kao dekorativni disk za štit ili kao armatura pričvršćena za remen mača.

Oldenburger navodi da ovo razdoblje obuhvaća vladavinu rimskog cara Karakale, koji je bio opčinjen Aleksandrom Velikim i često se oblačio u stilu slavnog grčkog osvajača. Karakala je bio jedini rimski car tog vremena koji je prikazan sa štitom koji sadrži portret Aleksandra Velikog, javlja t2east.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije