Jared Isaacman: Ko je milijarder koji je danas hodao u svemiru?

1
Hina
Jared Isaacman: Ko je milijarder koji je danas hodao u svemiru?

SpaceX je u utorak lansirao letjelicu Polaris Dawn na historijsku misiju u svemiru - civili, odnosno neprofesionalni astronauti, uspješno su izveli svemirsku šetnju, što je jedna od najriskantnijih misija ikad. Izvan letjelice su proveli oko 15 minuta. 

Polaris Dawn je čisto komercijalna misija koju financiraju američki milijarder, poduzetnik Jared Isaacman (41), osnivač tehnološke tvrtke Shift4 Payments, i šef SpaceX-a Elon Musk. U misiji je četveročlana civilna posada.

Uz Isaacmana je i troje članova posade - umirovljeni astronaut Scott Poteet te Sarah Gillis i Anna Menon - obje zaposlenice SpaceX-a i privatno obučene astronautkinje. Kako javlja Forbes, misija Polaris Dawn pokušava zabilježiti ključne prekretnice, uključujući prvu svemirsku šetnju koju je izvela posada na privatnoj svemirskoj misiji. Svemirskom šetnjom testiraju SpaceX-ova najnovija svemirska odijela izvan vozila, koja su dizajnirana da budu fleksibilnija i planirana za korištenje u budućim misijama.

Grmljavinsko nevrijeme stiglo u ovaj dio BiH: Objavljeni snimci

Prema Forbesovim procjenama, Isaacmanovo trenutno neto bogatstvo iznosi 1,8 milijardi dolara. Velik dio bogatstva milijardera dolazi od 38 posto udjela koji posjeduje u Shift4 Payments -kompaniji za obradu plaćanja koju je osnovao 1999. godine. Danas su odgovorni za milijardi dolara prometa u hotelima, restoranima... Klijenti su im neke od najvećih svjetskih kompanija u svojoj branši poput Hiltona, Four Seasonsa, KFC-a... 

Isaacman je odustao od škole u srednjoj i osnovao Shift4 Payments - tada pod nazivom United Bank Card - sa svega 16 godina u podrumu svojih roditelja u New Jerseyju. Shift4 Payments tvrtkama osigurava terminale na prodajnom mjestu, a na web stranici kompanije stoji da obrađuje više od 260 milijardi dolara plaćanja svake godine.

Izvan svog posla, Isaacman je dugogodišnji zrakoplovni hobist i obučeni pilot koji je upravljao borbenim avionima. Godine 2009. postavio je rekord za najbrži let oko svijeta, s vremenom od 61 sata i 51 minute. Također je s 28 godina osnovao Draken International, privatnu odbrambenu tvrtku sa sjedištem u Floridi koja raspolaže borbenim avionima i pomaže u obuci vojnih pilota. Isaacmanova kolekcija aviona je impresivna. Prodao je većinski udio u Drakenu i zadržao mali udio, kao dio dodatne imovine procijenjene na 100 miliona dolara - uključujući mlazni avion MiG i devet drugih aviona, pisao je Forbes

Proveo je Novu godinu na Antarktici penjući se na planinu Vinson, 16.000 stopa visok zid snijega i leda 800 milja od Južnog pola. Morao se vratiti 500 stopa od vrha zbog dehidracije, ali obećava da će pokušati ponovno.

Planirano je da misija Polaris Dawna traje najviše pet dana i da četiri člana posade otputuju čak 1400 kilometara od Zemlje u kapsuli SpaceX Dragon nakon lansiranja na vrhu rakete Falcon 9 iz svemirskog centra Cape Canaveral. Uspiju li doći do cilja i rekordne visine za orbitu oko Zemlje, premašili bi uspjeh postavljen NASA-inom misijom Gemini 11 iz 1966., koja je dosegla 1373 kilometra. U slučaju uspjeha, Polaris Dawn bi potukao taj rekord za oko 30 kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak